createyourhealth.pl

Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym • przepis • składniki • przygotowanie

Warto zadbać o to, aby sezonowe owoce gościły w naszej kuchni! Oto prosty sposób na przepyszne knedle ze śliwkami w aromatycznym sosie waniliowym. To proste danie zachwyca smakiem!

Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym

Warto zadbać o to, aby sezonowe owoce gościły w naszej kuchni! Oto prosty sposób na przepyszne knedle ze śliwkami w aromatycznym sosie waniliowym. To proste danie zachwyca smakiem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 4 łyżki
cynamon - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 150 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
śliwka - 9 szt.
ziemniak - 500 g
kurkuma mielona - 1 szczypta
wanilia - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
napój migdałowy - 500 ml
syrop z agawy - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE:
Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do dużej miski. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i oliwę. Całość wyrabiamy dłońmi na jednolite ciasto i formujemy z niego wałek.
2.PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI:
Cukier mieszamy z cynamonem w małej miseczce. Śliwki drylujemy, a następnie każdą z nich obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.
3.FORMUJEMY KNEDLE:
Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy delikatnie spłaszczamy dłonią. W środek wkładamy śliwkę. Nadmiar ciasta zawijamy do góry, otaczając śliwkę tak, aby zamknąć ją szczelnie w kulce.
4.GOTUJEMY KNEDLE:
Knedle gotujemy w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS WANILIOWY:
100 ml napoju migdałowego mieszamy z mąką. Resztę napoju podgrzewamy w rondelku z dodatkiem laski wanilii i kurkumy.
6.PODAJEMY KNEDLE:
Talerze polewamy sosem waniliowym, układamy knedle.
Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE

Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do dużej miski. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i oliwę. Całość wyrabiamy dłońmi na jednolite ciasto i formujemy z niego wałek.

2

PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI

Cukier mieszamy z cynamonem w małej miseczce. Śliwki drylujemy, a następnie każdą z nich obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.

3

FORMUJEMY KNEDLE

Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy delikatnie spłaszczamy dłonią. W środek wkładamy śliwkę. Nadmiar ciasta zawijamy do góry, otaczając śliwkę tak, aby zamknąć ją szczelnie w kulce.

4

GOTUJEMY KNEDLE

Knedle gotujemy w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS WANILIOWY

100 ml napoju migdałowego mieszamy z mąką. Resztę napoju podgrzewamy w rondelku z dodatkiem laski wanilii i kurkumy.

6

PODAJEMY KNEDLE

Talerze polewamy sosem waniliowym, układamy knedle.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2107,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

234,1 kcal

🥑

Tłuszcz

2,6 g

🌾

Węglowodany

49,5 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy