createyourhealth.pl

Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto drożdżowe możesz także przygotować w keksówce! Poznaj przepis na ciasto z marcepanem i kremem, oblane bitą śmietaną!

Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym

Ciasto drożdżowe możesz także przygotować w keksówce! Poznaj przepis na ciasto z marcepanem i kremem, oblane bitą śmietaną!

Czas przygotowania
200 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 50 g
drożdże świeże - 42 g
jajko - 2 szt.
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
masło - 15 g
migdały, słupki - 25 g
mleko - 250 ml
orzech laskowy - 15 g
sól - 1 szczypta
marcepan - 125 g
mąka pszenna - 600 g
śmietana 30% - 60 g
krem czekoladowo-orzechowy - 100 g
czekolada deserowa - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
W garnku podgrzewamy mleko i masło. Kiedy masło się roztopi, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w mleku z 1 łyżeczką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Pozostały cukier, sól, mąkę i jajka zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Marcepan drobno kruszymy i miksujemy z 50 g śmietany. Czekoladę i orzechy laskowe siekamy. Ciasto dzielimy na odrobinie mąki na 2 porcje, a następnie każdą rozwałkowujemy na prostokąt (o wymiarach 20 x 48 cm). Jeden prostokąt smarujemy marcepanem i posypujemy migdałami. Drugi smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym i posypujemy czekoladą i orzechami laskowymi.
3.WKŁADAMY CIASTO DO FORMY:
Każdy kroimy na 18 prostokątów (o wymiarach 10 x 8 cm), które układamy na przemian jeden na drugim – ostatni kawałek ciasta nadzieniem do dołu. Tak przygotowany stos wkładamy do natłuszczonej keksówki i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
4.PIECZEMY CIASTO:
Żółtko roztrzepujemy z pozostałą śmietaną, smarujemy nim wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 25 minut, w razie potrzeby pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Studzimy.
Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym

Czas przygotowania

200 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

W garnku podgrzewamy mleko i masło. Kiedy masło się roztopi, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w mleku z 1 łyżeczką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Pozostały cukier, sól, mąkę i jajka zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Marcepan drobno kruszymy i miksujemy z 50 g śmietany. Czekoladę i orzechy laskowe siekamy. Ciasto dzielimy na odrobinie mąki na 2 porcje, a następnie każdą rozwałkowujemy na prostokąt (o wymiarach 20 x 48 cm). Jeden prostokąt smarujemy marcepanem i posypujemy migdałami. Drugi smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym i posypujemy czekoladą i orzechami laskowymi.

3

WKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Każdy kroimy na 18 prostokątów (o wymiarach 10 x 8 cm), które układamy na przemian jeden na drugim – ostatni kawałek ciasta nadzieniem do dołu. Tak przygotowany stos wkładamy do natłuszczonej keksówki i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.

4

PIECZEMY CIASTO

Żółtko roztrzepujemy z pozostałą śmietaną, smarujemy nim wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 25 minut, w razie potrzeby pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4983 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

332,2 kcal

🥑

Tłuszcz

13,4 g

🌾

Węglowodany

44,9 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

7,6 g

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl