createyourhealth.pl

Zupa brokułowa • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa brokułowa to smaczna propozycja na obiad, która zadowoli zarówno miłośników warzyw, jak i osoby poszukujące lekkiego, ale pożywnego posiłku. Zupa przygotowana na bazie brokułów to także doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Poznajcie nasz przepis!

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa to smaczna propozycja na obiad, która zadowoli zarówno miłośników warzyw, jak i osoby poszukujące lekkiego, ale pożywnego posiłku. Zupa przygotowana na bazie brokułów to także doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Poznajcie nasz przepis!

Czas przygotowania
195 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 2 l
porcja rosołowa - 1 szt.
marchew - 2 szt.
cebula - 1 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
por - 1 szt.
ziele angielskie - 6 szt.
liść laurowy - 4 szt.
pieprz czarny - 1 płaska łyżeczka
olej - 2 łyżki
brokuł - 1 szt.
makaron fusilli - 120 g
sól - 2 łyżeczki
śmietana 30% - 80 ml
natka pietruszki - 0,3 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę obieramy z łupinki. Marchew, por, seler i pietruszkę myjemy pod zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Obieramy. Porcję rosołową dokładnie myjemy i osuszamy.
2.KROIMY WARZYWA:
Cebulę oraz por drobno kroimy. Resztę warzyw obieramy ze skórki i przekrajamy na pół.
3.PODSMAŻAMY CEBULĘ I PORA:
W garnku rozgrzewamy olej, a potem podsmażamy na nim cebulkę oraz pora. Mieszamy. Gdy nabiorą złotego koloru, ściągamy z gazu i dajemy im wystygnąć.
4.WKŁADAMY DO GARNKA RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do garnka dodajemy marchew, seler oraz pietruszkę. Wkładamy także porcję rosołową i zalewamy wodą.
5.GOTUJEMY BULION:
Ustawiamy garnek na kuchence i doprowadzamy bulion do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum.
6.DOPRAWIAMY BULION:
Do gotującego się wywaru dodajemy sól, pieprz oraz ziele angielskie i liść laurowy. Mieszamy. Zostawiamy bulion, aby się gotował przez co najmniej 1,5 godziny.
7.WYCIĄGAMY NIEKTÓRE SKŁADNIKI:
Gdy bulion jest gotowy, wyławiamy z niego ziele oraz liście laurowe. Potem wyciągamy także porcję rosołową, marchew, seler oraz pietruszkę. Marchewkę kroimy, a porcję rosołową rozbieramy na drobne kawałki. Te dwa składniki wrzucamy z powrotem do bulionu. Resztę warzyw można użyć do przyrządzenia pasztetu.
8.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.
9.DODAJEMY MAKARON DO BULIONU:
Makaron wrzucamy do bulionu i gotujemy przez 10 minut.
10.DODAJEMY BROKUŁ:
Dodajemy różyczki brokuła do bulionu i mieszamy. Gotujemy przez 15 minut.
11.ZABIELAMY ZUPĘ:
Do kubka wlewamy trochę zupy i dodajemy do niej śmietankę. Mieszamy. Zawartość kubka wlewamy do zupy i podgrzewamy jeszcze kilka minut, uważając, aby nie zagotować zupy.
12.SERWUJEMY ZUPĘ:
Zupę rozlewamy do miseczek. Siekamy pietruszkę i posypujemy nią zupę.
Zupa brokułowa

Czas przygotowania

195 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę obieramy z łupinki. Marchew, por, seler i pietruszkę myjemy pod zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Obieramy. Porcję rosołową dokładnie myjemy i osuszamy.

2

KROIMY WARZYWA

Cebulę oraz por drobno kroimy. Resztę warzyw obieramy ze skórki i przekrajamy na pół.

3

PODSMAŻAMY CEBULĘ I PORA

W garnku rozgrzewamy olej, a potem podsmażamy na nim cebulkę oraz pora. Mieszamy. Gdy nabiorą złotego koloru, ściągamy z gazu i dajemy im wystygnąć.

4

WKŁADAMY DO GARNKA RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do garnka dodajemy marchew, seler oraz pietruszkę. Wkładamy także porcję rosołową i zalewamy wodą.

5

GOTUJEMY BULION

Ustawiamy garnek na kuchence i doprowadzamy bulion do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum.

6

DOPRAWIAMY BULION

Do gotującego się wywaru dodajemy sól, pieprz oraz ziele angielskie i liść laurowy. Mieszamy. Zostawiamy bulion, aby się gotował przez co najmniej 1,5 godziny.

7

WYCIĄGAMY NIEKTÓRE SKŁADNIKI

Gdy bulion jest gotowy, wyławiamy z niego ziele oraz liście laurowe. Potem wyciągamy także porcję rosołową, marchew, seler oraz pietruszkę. Marchewkę kroimy, a porcję rosołową rozbieramy na drobne kawałki. Te dwa składniki wrzucamy z powrotem do bulionu. Resztę warzyw można użyć do przyrządzenia pasztetu.

8

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.

9

DODAJEMY MAKARON DO BULIONU

Makaron wrzucamy do bulionu i gotujemy przez 10 minut.

10

DODAJEMY BROKUŁ

Dodajemy różyczki brokuła do bulionu i mieszamy. Gotujemy przez 15 minut.

11

ZABIELAMY ZUPĘ

Do kubka wlewamy trochę zupy i dodajemy do niej śmietankę. Mieszamy. Zawartość kubka wlewamy do zupy i podgrzewamy jeszcze kilka minut, uważając, aby nie zagotować zupy.

12

SERWUJEMY ZUPĘ

Zupę rozlewamy do miseczek. Siekamy pietruszkę i posypujemy nią zupę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1985 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

496,3 kcal

🥑

Tłuszcz

20,6 g

🌾

Węglowodany

55,4 g

🥬

Błonnik

9,7 g

💪

Białko

27,8 g

Podobne przepisy