createyourhealth.pl

Ciasto marchewkowe z polewą pistacjową • przepis • składniki • przygotowanie

Czas na pyszne ciasto marchewkowe z wyśmienitą pistacjową polewą. Wg tego przepisu za pomocą termorobota MC Smart zrobicie ciasto szybko i sprawnie, by już za chwilę cieszyć się jego doskonałym smakiem!

Ciasto marchewkowe z polewą pistacjową

Czas na pyszne ciasto marchewkowe z wyśmienitą pistacjową polewą. Wg tego przepisu za pomocą termorobota MC Smart zrobicie ciasto szybko i sprawnie, by już za chwilę cieszyć się jego doskonałym smakiem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

marchew - 325 g
mąka pszenna - 270 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
kardamon - 0,25 łyżeczki
cynamon - 1,5 łyżeczki
olej rzepakowy - 290 g
erytrytol - 255 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
jajko - 4 szt.
orzech pekan - 100 g
rodzynki - 50 g
serek śmietankowy - 200 g
krem pistacjowy - 190 g
pistacje -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKI:
Zakładamy nakładkę do szatkowania. 4-5 obranych marchewek szatkujemy, wybierającprogram „przystawka do krojenia warzyw” / czas: 1 minuta.Marchewkę przekładamy do miski. Misę myjemy i osuszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA:
Odważamy mąkę i dajemy ją do misy urządzenia. Dodajemy sodę, proszek, sól, kardamon oraz cynamon. Mieszamy składniki, korzystającz programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 5. Suche składniki przekładamy do miski.
3.DODAJEMY MARCHEW, ORZECHY I RODZYNKI:
Dodajemy startą wcześniej marchew oraz orzechy pekan i rodzynki. Wszystko mieszamy, korzystając zprogramu „własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 2(obroty w lewo).
4.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przelewamy do foremki (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto pieczemy przez około 40-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i studzimy.
5.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Zakładamy mieszadło i odważamy serek oraz krem pistacjowy i umieszczamy je w misie urządzenia. Mieszamy składniki, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 3. Uzyskaną polewą smarujemy wystudzone ciasto i podajemy.
Ciasto marchewkowe  z polewą pistacjową

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKI

Zakładamy nakładkę do szatkowania. 4-5 obranych marchewek szatkujemy, wybierającprogram „przystawka do krojenia warzyw” / czas: 1 minuta.Marchewkę przekładamy do miski. Misę myjemy i osuszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA

Odważamy mąkę i dajemy ją do misy urządzenia. Dodajemy sodę, proszek, sól, kardamon oraz cynamon. Mieszamy składniki, korzystającz programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 5. Suche składniki przekładamy do miski.

3

DODAJEMY MARCHEW, ORZECHY I RODZYNKI

Dodajemy startą wcześniej marchew oraz orzechy pekan i rodzynki. Wszystko mieszamy, korzystając zprogramu „własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 2(obroty w lewo).

4

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przelewamy do foremki (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto pieczemy przez około 40-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i studzimy.

5

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Zakładamy mieszadło i odważamy serek oraz krem pistacjowy i umieszczamy je w misie urządzenia. Mieszamy składniki, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 3. Uzyskaną polewą smarujemy wystudzone ciasto i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6667,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

416,7 kcal

🥑

Tłuszcz

34 g

🌾

Węglowodany

37,9 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

7,6 g

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z polewą pistacjową - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl