Karpatka fit • przepis • składniki • przygotowanie
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY CIASTO
Z folii aluminiowej przygotowujemy kulki różnej wielkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy w pół. Wykładamy każdą połówkę na blachę, układając pod ciastem kulki z folii aluminiowej (tak aby przypominało góry i pagórki). Ciasto smarujemy delikatnie wodą i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. Kiedy ciasto będzie rumiane, wyjmujemy i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Miksujemy na gładką masę ugotowaną kaszę, stałą część mleczka kokosowego, ksylitol, odrobinę skórki z cytryny i sok, szczyptę soli i nasionka wydrążone z laski wanilii.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Spod upieczonego ciasta usuwamy kulki z folii aluminiowej. Krem przekładamy na jeden blat upieczonego ciasta i układamy maliny. Drugim blatem ciasta przykrywamy krem. Górę obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2859 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
285,9 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
24,8 g
Błonnik
3,2 g
Białko
3,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa prowansalska z francuskim serem
Chrupiące jarzyny, kremowy ser pavé i esencjonalny bulion łączą się w lekkiej, delikatnej zupie prowansalskiej. Przygotuj ją, wykorzystując sprawdzony przepis Karola.

Jogurtowiec na cieście francuskim
Pyszny jogurtowiec na cieście francuskim z dodatkiem świeżych truskawek, malin, borówek i jeżyn. To świetny pomysł na coś słodkiego w ciepły dzień.

Mintaj z sosem bordelaise
Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielona zupa z bekonem
Zupa z brokułami, szpinakiem i zielonym groszkiem to porcja zielonych warzyw okraszona chrupiącym boczkiem. Prosty i szybki pomysł na lunch.

Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.