createyourhealth.pl

Ciasto na makaron • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty przepis na domowe ciasto na makaron do wykonania w MC Smart. Bazując na tych składnikach można zrobić każdy rodzaj makaronu od tagliatelle przez lasagne aż po farfalle.

Ciasto na makaron

Prosty przepis na domowe ciasto na makaron do wykonania w MC Smart. Bazując na tych składnikach można zrobić każdy rodzaj makaronu od tagliatelle przez lasagne aż po farfalle.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

semolina - 180 g
mąka pszenna - 220 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
termorobota MC Smart
2.WYRABIANIE CIASTA NA MAKARON:
MĄKĘ, SEMOLINĘ, 1 ŁYŻECZKĘ SOLI, OLIWĘ I 170 ML WODY ZAGNIATAĆ W POJEMNIKU MIKSUJĄCYM (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), USTAWIWSZY PROGRAM UGNIATANIE/2 MINUTY.
3.
KRUSZĄCE SIĘ CIASTO PRZEŁOŻYĆ NA STOLNICĘ I RĘKAMI ZAGNIATAĆ, AŻ SIĘ SKLEI I STANIE SIĘ GŁADKIE.
4.
PRZYKRYĆ JE FOLIĄ SPOŻYWCZĄ I ODŁOŻYĆ NA 1 GODZINĘ, ŻEBY ODPOCZĘŁO.
5.KROJENIE CIASTA NA MAKARON:
Ciasto bardzo cienko rozwałkować.
6.
Jeśli zacznie się kleić, dodać do niego nieco mąki albo semoliny.
7.
Teraz z ciasta można formować kluski albo pokroić je maszynką do makaronu.
8.
Na przykład na tagliatelle (wstążki) kroimy ciasto na paski szerokości ok. 1,5 cm.
9.GOTOWANIE MAKARONU KLUSKI UGOTOWAĆ:
al dente w osolonej wodzie, odcedzić i podać.
10.RADY:
Z makaronu, który zostanie ugotowany w ciągu najbliższej godziny, można uformować gniazdka i wysuszyć je na ściereczce.
11.
Jeżeli makaron przygotowujemy na zapas, najlepiej zawiesić go na drążku i dobrze wysuszyć.
Ciasto na makaron

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

termorobota MC Smart

2

WYRABIANIE CIASTA NA MAKARON

MĄKĘ, SEMOLINĘ, 1 ŁYŻECZKĘ SOLI, OLIWĘ I 170 ML WODY ZAGNIATAĆ W POJEMNIKU MIKSUJĄCYM (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), USTAWIWSZY PROGRAM UGNIATANIE/2 MINUTY.

3

KRUSZĄCE SIĘ CIASTO PRZEŁOŻYĆ NA STOLNICĘ I RĘKAMI ZAGNIATAĆ, AŻ SIĘ SKLEI I STANIE SIĘ GŁADKIE.

4

PRZYKRYĆ JE FOLIĄ SPOŻYWCZĄ I ODŁOŻYĆ NA 1 GODZINĘ, ŻEBY ODPOCZĘŁO.

5

KROJENIE CIASTA NA MAKARON

Ciasto bardzo cienko rozwałkować.

6

Jeśli zacznie się kleić, dodać do niego nieco mąki albo semoliny.

7

Teraz z ciasta można formować kluski albo pokroić je maszynką do makaronu.

8

Na przykład na tagliatelle (wstążki) kroimy ciasto na paski szerokości ok. 1,5 cm.

9

GOTOWANIE MAKARONU KLUSKI UGOTOWAĆ

al dente w osolonej wodzie, odcedzić i podać.

10

RADY

Z makaronu, który zostanie ugotowany w ciągu najbliższej godziny, można uformować gniazdka i wysuszyć je na ściereczce.

11

Jeżeli makaron przygotowujemy na zapas, najlepiej zawiesić go na drążku i dobrze wysuszyć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1542 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

385,5 kcal

🥑

Tłuszcz

6,6 g

🌾

Węglowodany

71,7 g

🥬

Błonnik

12,5 g

💪

Białko

12,5 g

Podobne przepisy