Ciasto na makaron • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty przepis na domowe ciasto na makaron do wykonania w MC Smart. Bazując na tych składnikach można zrobić każdy rodzaj makaronu od tagliatelle przez lasagne aż po farfalle.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart
WYRABIANIE CIASTA NA MAKARON
MĄKĘ, SEMOLINĘ, 1 ŁYŻECZKĘ SOLI, OLIWĘ I 170 ML WODY ZAGNIATAĆ W POJEMNIKU MIKSUJĄCYM (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), USTAWIWSZY PROGRAM UGNIATANIE/2 MINUTY.
KRUSZĄCE SIĘ CIASTO PRZEŁOŻYĆ NA STOLNICĘ I RĘKAMI ZAGNIATAĆ, AŻ SIĘ SKLEI I STANIE SIĘ GŁADKIE.
PRZYKRYĆ JE FOLIĄ SPOŻYWCZĄ I ODŁOŻYĆ NA 1 GODZINĘ, ŻEBY ODPOCZĘŁO.
KROJENIE CIASTA NA MAKARON
Ciasto bardzo cienko rozwałkować.
Jeśli zacznie się kleić, dodać do niego nieco mąki albo semoliny.
Teraz z ciasta można formować kluski albo pokroić je maszynką do makaronu.
Na przykład na tagliatelle (wstążki) kroimy ciasto na paski szerokości ok. 1,5 cm.
GOTOWANIE MAKARONU KLUSKI UGOTOWAĆ
al dente w osolonej wodzie, odcedzić i podać.
RADY
Z makaronu, który zostanie ugotowany w ciągu najbliższej godziny, można uformować gniazdka i wysuszyć je na ściereczce.
Jeżeli makaron przygotowujemy na zapas, najlepiej zawiesić go na drążku i dobrze wysuszyć.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1542 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
385,5 kcal
Tłuszcz
6,6 g
Węglowodany
71,7 g
Błonnik
12,5 g
Białko
12,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!

Dakos – przepis na grecką przekąskę
Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!

Serowe bułeczki z airfryera
Puszyste, delikatne i z dodatkiem aromatycznego sera cheddar – takie są serowe bułeczki z airfryera. Przygotuj je wg tego przepisu, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego pieczywa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.

Babka orzechowa z polewą rumową
Pyszna orzechowa babka z rumową polewą to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc!

Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.

Zielone kanapki na pieczywie razowym
Tak zielono, jak tylko się da! Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie było lekkie, ale pożywne, przygotuj zielone kanapki na pieczywie razowym – w wegetariańskiej lub wegańskiej wersji.