Sałatka makaronowa w stylu chorwackim • przepis • składniki • przygotowanie
Znana i lubiana sałatka makaronowa, teraz w nowym, chorwackim stylu. Wypróbuj wyjątkowy przepis na makaron gemelli w połączeniu z wyrazistą kiełbasą osijecką, młodym szpinakiem i soczystym pomidorem bawole serce.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY I KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Myjemy pomidor i listki młodego szpinaku. Kiełbasę osijecką kroimy w plasterki. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w piórka.
PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Kiełbasę smażymy na patelni z odrobiną oleju do momentu, aż będzie chrupiąca. Dodajemy cebulę, czosnek i szpinak. Gdy cebula się zeszkli, a liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, wlewamy ocet winny. Dusimy, aż ocet odparuje.
PRZYGOTOWUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ
Pomidor kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z burkami z nadzieniem mięsnym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2566,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
641,5 kcal
Tłuszcz
10,4 g
Węglowodany
93,1 g
Błonnik
3,1 g
Białko
38,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza śniadaniowa na słodko
Słodka pizza śniadaniowa, czyli granola w wyjątkowej odsłonie! Duża liczba świeżych owoców i krótki czas przygotowania to idealne połączenie na rodzinne śniadanie. Sprawdź, jakie to proste!

Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami
Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.

Tiramisu brzoskwiniowe
Klasyczne tiramisu ukryte pod kołderką orzeźwiającego domowego dżemu brzoskwiniowego to idealny pomysł na deser. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się smakiem lata.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!

Pieczona owsianka à la szarlotka
Owsianka idealna na jesień – z jabłkami, orzechami i wspaniałym cynamonowym aromatem. Wypróbuj przepis Kingi na owsiankę à la szarlotka!

Deser à la mleczna kanapka
Wzbogacony o dodatkową porcję białka pyszny i bezglutenowy deser à la mleczna kanapka. Wykorzystaj ten przepis i przekonaj się, że domowe wersje znanych słodyczy są pyszne i zdecydowanie bardziej fit!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zakwas na barszcz biały
Czy wiesz, że domowy barszcz biały smakuje najlepiej, gdy przygotujesz go na własnym zakwasie? To właśnie on nadaje zupie charakterystyczny aromat i smak. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga jedynie kilku podstawowych składników oraz czasu. Sprawdź, jak zrobić zakwas na barszcz biały, by cieszyć się autentycznym smakiem tej wyjątkowej zupy!

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.