createyourhealth.pl

Ciasto na pizzę • przepis • składniki • przygotowanie

Dobra pizza zaczyna się od ciasta! Z tym przepisem możesz mieć pewność, że każdemu będzie smakować. Przygotujesz je w prosty sposób, a później już tylko czas na ulubione dodatki!

Ciasto na pizzę

Dobra pizza zaczyna się od ciasta! Z tym przepisem możesz mieć pewność, że każdemu będzie smakować. Przygotujesz je w prosty sposób, a później już tylko czas na ulubione dodatki!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżeczka
drożdże suszone - 1,5 łyżeczki
mąka pszennej typ 550 - 700 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól - 1 łyżeczka
woda - 440 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PIEKARNIK:
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca, który rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Jeśli mamy kamień do pizzy, również umieszczamy go w piekarniku.
2.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkowujemy, a następnie za pomocą dłoni nadajemy mu kształt. Ciasto przekładamy na deskę posypaną mąką.
3.WYKŁADAMY DODATKI NA PIZZĘ:
Pizzę smarujemysosem. Na wierzch wykładamy ulubione składniki.
4.PIECZEMY PIZZĘ:
Zsuwamy pizzę do piekarnika na blachę lub kamień do pizzy. Pieczemy ok. 10 minut do momentu, aż spód podrośnie, a cała pizza nabierze złotego koloru.
Ciasto na pizzę

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PIEKARNIK

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca, który rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Jeśli mamy kamień do pizzy, również umieszczamy go w piekarniku.

2

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkowujemy, a następnie za pomocą dłoni nadajemy mu kształt. Ciasto przekładamy na deskę posypaną mąką.

3

WYKŁADAMY DODATKI NA PIZZĘ

Pizzę smarujemysosem. Na wierzch wykładamy ulubione składniki.

4

PIECZEMY PIZZĘ

Zsuwamy pizzę do piekarnika na blachę lub kamień do pizzy. Pieczemy ok. 10 minut do momentu, aż spód podrośnie, a cała pizza nabierze złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2628,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

657,2 kcal

🥑

Tłuszcz

8,7 g

🌾

Węglowodany

123 g

🥬

Błonnik

19,3 g

💪

Białko

19,3 g

Podobne przepisy