Smażone tramezzini caprese • przepis • składniki • przygotowanie
Smażone, trójkątne tosty z kremowo-serowym nadzieniem. Prawdziwy przysmak, który uwielbiają nie tylko Włosi.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POMIDORY OCZYSZCZAMY, MOZZARELLĘ
osączamy i oba składniki kroimy w drobną kostkę.
OBRYWAMY LIŚCIE BAZYLII
z 5 łodyg i siekamy, wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
JAJKA I ŚMIETANĘ
roztrzepujemy, dodajemy sól i pieprz.
Z KROMEK ODKRAWAMY
skórkę, obtaczamy w śmietanie z jajkami do momentu, aż wchłoną płyn.
NADZIENIE CAPRESE UKŁADAMY
na 4 kromkach, pozostawiając wolną krawędź o szerokości 1 cm.
PRZYKRYWAMY POZOSTAŁYMI KROMKAMI
pieczywa tostowego i mocno dociskamy na krawędziach.
OLIWĘ PODGRZEWAMY NA
dużej, teflonowej patelni.
TRAMEZZINI SMAŻYMY NA
niej pod przykryciem, na małym ogniu, przez 5-6 minut z każdej strony.
WYJMUJEMY, KROIMY NA
pół i podajemy.
DEKORUJEMY POZOSTAŁĄ
bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1458,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,7 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
25,2 g
Błonnik
16,2 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciastka owsiane z bakaliami
Ciastka owsiane z bakaliami to świetna przekąska dla każdego, kto dba o zrównoważoną dietę. Wykonane z naturalnych składników, takich jak płatki owsiane, orzechy, suszone owoce i miód, stanowią bardziej pożywną alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Dynia pieczona w piekarniku - w ziołach
Pyszna przekąska lub aromatyczny dodatek do obiadu – delikatne kawałki pieczonej dyni z idealnie dobraną kompozycją ziół.

Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowe przekąski z awokado
Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.

Sos koperkowy
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cukier waniliowy
Naturalny cukier waniliowy. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, przygotowania tortów i deserów.

Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.

3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!