Ciasto poduszkowiec • przepis • składniki • przygotowanie
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Twaróg kruszymy do miski i rozgniatamy łyżką. Laski wanilii rozcinamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyjmujemy z nich nasionka, które dodajemy do twarogu. Dodajemy żółtka i sól. Mieszamy, aby masa stała się rzadsza.
UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM
Białka ubijamy z połową cukru w wysokim naczyniu za pomocą ręcznego robota ok. 3 minut. Następnie dodajemy drugą połowę cukru i ponownie ubijamy białka na sztywną, perłową pianę.
ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ
Ubite białka przekładamy do twarogu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy. Masę serową odstawiamy na bok na czas przygotowywania masy czekoladowej.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka i połowę cukru dajemy do misy robota kuchennego. Miksujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy drugą połowę cukru, 4 żółtka, sól i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy, aż składniki się połączą.
WKŁADAMY MASĘ CZEKOLADOWĄ DO FORMY
Dno i boki formy do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy masę czekoladową i rozprowadzamy ją po całej powierzchni i wyrównujemy za pomocą łopatki.
SZPRYCUJEMY MASĘ SEROWĄ
Masę serową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na masę czekoladową: wyciskamy pasy wzdłuż i wszerz formy, aby utworzyły kratkę. Dodatkowo szprycujemy masę serową także na brzegach masy czekoladowej.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5299,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
441,6 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
60,6 g
Błonnik
0,2 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
Drożdżówki zna każdy, ale szneki popularne są głównie w Wielkopolsce. Przygotuj je według przepisu Pawła i przekonaj się, jak świetnie smakują z twarogiem i truskawkami!

Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
Sezon owocowy trwa. Zobacz, jak przygotować sałatkę owocową z dodatkiem dressingu z arbuza.

Ciasteczka owsiane z mango
Spróbuj owsianych ciasteczek z mąką żytnią, migdałami i słodkim mango!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Brownie z espresso i wiśnią
Szukasz pomysłu na domowy deser? Zobacz, jak przygotować pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem espresso i wiśni.

Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Proteinowe bajgle bez laktozy
Puszyste bajgle, które – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – kryją w sobie więcej białka niż zwykle. Poświęć chwilę i ciesz się świeżym, domowym i zachwycającym smakiem pieczywem.

Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
Niezwykle prosty przepis na aromatyczne marynowane oliwki, które będą idealną przekąską na imprezę. Zaskocz swoich gości wyjątkową przekąską w hiszpańskim stylu!

Tort z arbuza
Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!