createyourhealth.pl

Ciasto Shrek • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!

Czas przygotowania
195 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 80 g
mąka ziemniaczana - 15 g
olej rzepakowy - 40 ml
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
jajko - 4 szt.
sok z zielonych bananów - 900 ml
budyń śmietankowy bez cukru - 120 g
woda - 100 ml
cukier drobny - 30 g
śmietanka kremówka 30% - 500 ml
śmietan fix - 4,5 g
ciastka z galaretką - 200 g
galaretka agrestowa - 140 g
wrzątek - 700 ml
wiórki kokosowe - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY JAJKA Z CUKREM:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, a następnie miksujemy na wysokich obrotach, aż cukier całkiem się rozpuści.
2.DODAJEMY OLEJ:
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do puszystej już masy jajecznej olej. Wlewamy go powoli i krótko miksujemy.
3.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
4.DODAJEMY MASĘ JAJECZNĄ:
Do wymieszanych suchych składników powoli dodajemy masę jajeczną i mieszamy ciasto szpatułką, aż utworzy się jednolite ciasto.
5.PRZELEWAMY CIASTO DO FORMY:
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
6.PIECZEMY CIASTO:
Wsuwamy tortownicę do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy przy pomocy patyczka, czy ciasto się upiekło. Jeśli patyczek jest jeszcze mokry po wbiciu go w ciasto, pieczemy biszkopt jeszcze przez 4-5 minut. Po upieczeniu pozostawiamy biszkopt w piecu na 5 minut, a potem otwieramy boki tortownicy i pozwalamy ciastu całkiem ostygnąć.
7.GOTUJEMY NAPÓJ:
Ustawiamy rondelek na kuchence i wlewamy do niego ¾ soku. Dodajemy cukier i mieszamy. Czekamy, aż napój się zagotuje.
8.ŁĄCZYMY BUDYŃ W PROSZKU Z NAPOJEM:
Do kubka wlewamy resztę napoju i wodę. Dodajemy budyń i mieszamy, aż znikną grudki.
9.WLEWAMY ZIELONY BUDYŃ DO RONDELKA:
Do gotującego się napoju dodajemy budyń i zmniejszamy ogień. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje.
10.WYLEWAMY BUDYŃ NA BISZKOPT:
Zamykamy tortownicę i wlewamy na biszkopt ciepły budyń. Wyrównujemy go nożem, a potem odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie chłodny, wkładamy tortownicę do lodówki na ok. 15 minut.
11.UKŁADAMY CIASTKA NA CIEŚCIE:
Na schłodzonym cieście układamy warstwę z ciastek i ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut.
12.ROZPUSZCZAMY GALARETKĘ:
Do kubka wlewamy wrzątek i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy.
13.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy śmietan-fix i ubijamy mikserem na sztywną pianę.
14.ŁĄCZYMY GALARETKĘ ZE ŚMIETANĄ:
Do ubitej śmietany dodajemy porcjami galaretkę, a potem mieszamy szpatułką. Jednolitą piankę wykładamy na wyciągnięte z lodówki ciasto i wyrównujemy jej wierzch. Znowu wkładamy ciasto do schłodzenia na 30 minut.
15.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
Gotujemy wodę, a następnie dodajemy do niej galaretkę. Mieszamy, aż cała się rozpuści. Odstawiamy na bok, by zgęstniała.
16.WLEWAMY GALARETKĘ NA CIASTO:
Wyciągamy ciasto z lodówki i wlewamy na nie lekko przestudzoną galaretkę. Wkładamy ciasto z powrotem do lodówki na godzinę.
17.POSYPUJEMY CIASTO WIÓRKAMI:
Po raz ostatni wyciągamy ciasto z lodówki i posypujemy galaretkę wiórkami. Ponownie wkładamy ciasto do lodówki. Ciasto powinno chłodzić się przez minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Gdy galaretka całkiem stężeje, ciasto jest gotowe do zjedzenia.
Ciasto Shrek

Czas przygotowania

195 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY JAJKA Z CUKREM

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, a następnie miksujemy na wysokich obrotach, aż cukier całkiem się rozpuści.

2

DODAJEMY OLEJ

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do puszystej już masy jajecznej olej. Wlewamy go powoli i krótko miksujemy.

3

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

4

DODAJEMY MASĘ JAJECZNĄ

Do wymieszanych suchych składników powoli dodajemy masę jajeczną i mieszamy ciasto szpatułką, aż utworzy się jednolite ciasto.

5

PRZELEWAMY CIASTO DO FORMY

Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.

6

PIECZEMY CIASTO

Wsuwamy tortownicę do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy przy pomocy patyczka, czy ciasto się upiekło. Jeśli patyczek jest jeszcze mokry po wbiciu go w ciasto, pieczemy biszkopt jeszcze przez 4-5 minut. Po upieczeniu pozostawiamy biszkopt w piecu na 5 minut, a potem otwieramy boki tortownicy i pozwalamy ciastu całkiem ostygnąć.

7

GOTUJEMY NAPÓJ

Ustawiamy rondelek na kuchence i wlewamy do niego ¾ soku. Dodajemy cukier i mieszamy. Czekamy, aż napój się zagotuje.

8

ŁĄCZYMY BUDYŃ W PROSZKU Z NAPOJEM

Do kubka wlewamy resztę napoju i wodę. Dodajemy budyń i mieszamy, aż znikną grudki.

9

WLEWAMY ZIELONY BUDYŃ DO RONDELKA

Do gotującego się napoju dodajemy budyń i zmniejszamy ogień. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje.

10

WYLEWAMY BUDYŃ NA BISZKOPT

Zamykamy tortownicę i wlewamy na biszkopt ciepły budyń. Wyrównujemy go nożem, a potem odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie chłodny, wkładamy tortownicę do lodówki na ok. 15 minut.

11

UKŁADAMY CIASTKA NA CIEŚCIE

Na schłodzonym cieście układamy warstwę z ciastek i ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut.

12

ROZPUSZCZAMY GALARETKĘ

Do kubka wlewamy wrzątek i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy.

13

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy śmietan-fix i ubijamy mikserem na sztywną pianę.

14

ŁĄCZYMY GALARETKĘ ZE ŚMIETANĄ

Do ubitej śmietany dodajemy porcjami galaretkę, a potem mieszamy szpatułką. Jednolitą piankę wykładamy na wyciągnięte z lodówki ciasto i wyrównujemy jej wierzch. Znowu wkładamy ciasto do schłodzenia na 30 minut.

15

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Gotujemy wodę, a następnie dodajemy do niej galaretkę. Mieszamy, aż cała się rozpuści. Odstawiamy na bok, by zgęstniała.

16

WLEWAMY GALARETKĘ NA CIASTO

Wyciągamy ciasto z lodówki i wlewamy na nie lekko przestudzoną galaretkę. Wkładamy ciasto z powrotem do lodówki na godzinę.

17

POSYPUJEMY CIASTO WIÓRKAMI

Po raz ostatni wyciągamy ciasto z lodówki i posypujemy galaretkę wiórkami. Ponownie wkładamy ciasto do lodówki. Ciasto powinno chłodzić się przez minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Gdy galaretka całkiem stężeje, ciasto jest gotowe do zjedzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4063,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

812,7 kcal

🥑

Tłuszcz

46,6 g

🌾

Węglowodany

97,2 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy

Ciasto Shrek - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl