Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY PIECZARKI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i smażymy, aż pieczarki lekko się zarumienią.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY
Ziemniaki ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy na sicie, a następnie mielemy za pomocą blendera, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Zmieloną fasolę dodajemy do ziemniaków. Całość doprawiamy majerankiem i pieprzem. Dodajemy przesmażone i przestudzone pieczarki, posiekane ziarna słonecznika, drobno posiekaną papryczkę chili i siemię lniane. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY
Z przygotowanej masy formujemy kulki, które następnie delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy i formujemy z nich owalne kotlety.
PODAJEMY KOTLETY
Usmażone kotlety wykładamy na talerz. Dekorujemy natką pietruszki i drobno posiekaną papryczką chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1798,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
449,6 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
51,5 g
Błonnik
10,8 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!

Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
Na chłodne wieczory, bez względu na porę roku! Bezalkoholowy grzaniec z pomarańczą rozgrzeje Cię zawsze, kiedy tego potrzebujesz, i pozwoli znaleźć chwilę spokoju i relaksu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.

Ciasto dyniowe według Fusialki z ciasteczkami duszkami
Miękkie, aromatyczne i z nutą cynamonu – takie jest ciasto dyniowe według Fusialki! Gwarantujemy, że to strasznie pyszne ciasto zrobi furorę wśród znajomych i rodziny, nie tylko podczas halloweenowej imprezy.

Knedle z faszerowanymi śliwkami
Pyszne knedle nadziewane faszerowanymi kremem o smaku białej czekolady śliwkami. To połączenie smaków, które z dodatkiem cynamonowej zasmażanej bułki tartej zapewni idealny słodki posiłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

3 sposoby na dania z ryżu
Jak wykorzystać ryż w kuchni? Poznaj 3 pomysły Karola na proste i szybkie dania, które zasmakują całej rodzinie!

Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!