createyourhealth.pl

Karkówka z imbirem i sosem sojowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.

Karkówka z imbirem i sosem sojowym

Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe karkówka - 1 kg
kolendra ziarna - 1 łyżka
miód - 2 łyżki
sok z cytryny - 50 ml
imbir świeży - 2 łyżki
kolendra świeża - 2 łyżki
sos sojowy - 120 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
groszek cukrowy - 500 g
goździki - 1 szczypta
masło - 50 g
pieprz biały - 1 szczypta
woda - 100 ml
oliwa z oliwek - 50 ml
sól - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE:
lub żaroodporne, moździerz.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
200-210°C (termoobieg).
3.KARKÓWKA DO NACZYNIA:
żeliwnego lub żaroodpornego wlewamy sos sojowy, dodajemy obrany i starty imbir, miód, 2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry, 2 posiekane ząbki czosnku.
4.NASTĘPNIE DO MARYNATY:
dodajemy roztartą w moździerzu na jednolity pył suszoną kolendrę z goździkami.
5.NA KOŃCU DODAJEMY:
sok z cytryny.
6.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
mieszamy i w tak przygotowanej marynacie zanurzamy umytą i osuszoną karkówkę.
7.CO 6 GODZIN:
karkówkę obracamy o 180 stopni, tak żeby z każdej strony była obtoczona w marynacie.
8.KARKÓWKĘ MARYNUJEMY 24:
godziny.
9.PO 24 GODZINACH:
marynowania marynatę zlewamy do garnka.
10.KARKÓWKĘ POZOSTAWIAMY W:
naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym, które bez przykrycia wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C (termoobieg).
11.KARKÓWKĘ ZAPIEKAMY PRZEZ:
20 minut (aż cała się zapiecze).
12.MARYNATĘ W GARNKU:
zagotowujemy w celu zredukowania (do momentu odparowania i uzyskania emulsji).
13.DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
z podpieczoną karkówką wlewamy odrobinę wody, karkówkę polewamy mniej więcej 5 łyżkami zredukowanej marynaty.
14.TAK PRZYGOTOWANĄ KARKÓWKĘ:
wkładamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 150°C (termoobieg) i pieczemy minimum 2 godziny (czas pieczenia zależy od grubości mięsa).
15.CO JAKIŚ CZAS:
podczas pieczenia polewamy karkówkę marynatą.
16.GROSZEK CUKROWY NA:
lekko rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, kawałki masła oraz kilka goździków.
17.KIEDY MASŁO ROZPUŚCI:
się, na patelnię wlewamy odrobinę wody.
18.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ:
ilością soli i mielonego białego pieprzu.
19.NASTĘPNIE DO UZYSKANEJ:
emulsji dodajemy startą skórkę z cytryny.
20.DO TAK PRZYGOTOWANEJ:
emulsji wrzucamy groszek cukrowy, który blanszujemy na patelni ok. 2 MINUT.
21.(NIE WRZUCAMY ZBYT:
dużej ilości groszku, każdy strączek groszku powinien poddusić się w emulsji).
22.PODCZAS BLANSZOWANIA GROSZKU:
możemy do niego dodawać niewielką ilość wody.
23.UPIECZONĄ KARKÓWKĘ POLEWAMY:
pozostałą częścią marynaty.
24.KARKÓWKĘ PRZEKŁADAMY NA:
deskę i kroimy w plastry.
25.PLASTRY UKŁADAMY NA:
półmisku, dookoła plastrów karkówki układamy lekko zblanszowany groszek.
Karkówka z imbirem i sosem sojowym

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE

lub żaroodporne, moździerz.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

200-210°C (termoobieg).

3

KARKÓWKA DO NACZYNIA

żeliwnego lub żaroodpornego wlewamy sos sojowy, dodajemy obrany i starty imbir, miód, 2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry, 2 posiekane ząbki czosnku.

4

NASTĘPNIE DO MARYNATY

dodajemy roztartą w moździerzu na jednolity pył suszoną kolendrę z goździkami.

5

NA KOŃCU DODAJEMY

sok z cytryny.

6

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

mieszamy i w tak przygotowanej marynacie zanurzamy umytą i osuszoną karkówkę.

7

CO 6 GODZIN

karkówkę obracamy o 180 stopni, tak żeby z każdej strony była obtoczona w marynacie.

8

KARKÓWKĘ MARYNUJEMY 24

godziny.

9

PO 24 GODZINACH

marynowania marynatę zlewamy do garnka.

10

KARKÓWKĘ POZOSTAWIAMY W

naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym, które bez przykrycia wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C (termoobieg).

11

KARKÓWKĘ ZAPIEKAMY PRZEZ

20 minut (aż cała się zapiecze).

12

MARYNATĘ W GARNKU

zagotowujemy w celu zredukowania (do momentu odparowania i uzyskania emulsji).

13

DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

z podpieczoną karkówką wlewamy odrobinę wody, karkówkę polewamy mniej więcej 5 łyżkami zredukowanej marynaty.

14

TAK PRZYGOTOWANĄ KARKÓWKĘ

wkładamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 150°C (termoobieg) i pieczemy minimum 2 godziny (czas pieczenia zależy od grubości mięsa).

15

CO JAKIŚ CZAS

podczas pieczenia polewamy karkówkę marynatą.

16

GROSZEK CUKROWY NA

lekko rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, kawałki masła oraz kilka goździków.

17

KIEDY MASŁO ROZPUŚCI

się, na patelnię wlewamy odrobinę wody.

18

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ

ilością soli i mielonego białego pieprzu.

19

NASTĘPNIE DO UZYSKANEJ

emulsji dodajemy startą skórkę z cytryny.

20

DO TAK PRZYGOTOWANEJ

emulsji wrzucamy groszek cukrowy, który blanszujemy na patelni ok. 2 MINUT.

21

(NIE WRZUCAMY ZBYT

dużej ilości groszku, każdy strączek groszku powinien poddusić się w emulsji).

22

PODCZAS BLANSZOWANIA GROSZKU

możemy do niego dodawać niewielką ilość wody.

23

UPIECZONĄ KARKÓWKĘ POLEWAMY

pozostałą częścią marynaty.

24

KARKÓWKĘ PRZEKŁADAMY NA

deskę i kroimy w plastry.

25

PLASTRY UKŁADAMY NA

półmisku, dookoła plastrów karkówki układamy lekko zblanszowany groszek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2423,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

605,8 kcal

🥑

Tłuszcz

55,4 g

🌾

Węglowodany

21,8 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

52,3 g

Podobne przepisy