Karkówka z imbirem i sosem sojowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
lub żaroodporne, moździerz.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
200-210°C (termoobieg).
KARKÓWKA DO NACZYNIA
żeliwnego lub żaroodpornego wlewamy sos sojowy, dodajemy obrany i starty imbir, miód, 2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry, 2 posiekane ząbki czosnku.
NASTĘPNIE DO MARYNATY
dodajemy roztartą w moździerzu na jednolity pył suszoną kolendrę z goździkami.
NA KOŃCU DODAJEMY
sok z cytryny.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE
mieszamy i w tak przygotowanej marynacie zanurzamy umytą i osuszoną karkówkę.
CO 6 GODZIN
karkówkę obracamy o 180 stopni, tak żeby z każdej strony była obtoczona w marynacie.
KARKÓWKĘ MARYNUJEMY 24
godziny.
PO 24 GODZINACH
marynowania marynatę zlewamy do garnka.
KARKÓWKĘ POZOSTAWIAMY W
naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym, które bez przykrycia wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C (termoobieg).
KARKÓWKĘ ZAPIEKAMY PRZEZ
20 minut (aż cała się zapiecze).
MARYNATĘ W GARNKU
zagotowujemy w celu zredukowania (do momentu odparowania i uzyskania emulsji).
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
z podpieczoną karkówką wlewamy odrobinę wody, karkówkę polewamy mniej więcej 5 łyżkami zredukowanej marynaty.
TAK PRZYGOTOWANĄ KARKÓWKĘ
wkładamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 150°C (termoobieg) i pieczemy minimum 2 godziny (czas pieczenia zależy od grubości mięsa).
CO JAKIŚ CZAS
podczas pieczenia polewamy karkówkę marynatą.
GROSZEK CUKROWY NA
lekko rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, kawałki masła oraz kilka goździków.
KIEDY MASŁO ROZPUŚCI
się, na patelnię wlewamy odrobinę wody.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ
ilością soli i mielonego białego pieprzu.
NASTĘPNIE DO UZYSKANEJ
emulsji dodajemy startą skórkę z cytryny.
DO TAK PRZYGOTOWANEJ
emulsji wrzucamy groszek cukrowy, który blanszujemy na patelni ok. 2 MINUT.
(NIE WRZUCAMY ZBYT
dużej ilości groszku, każdy strączek groszku powinien poddusić się w emulsji).
PODCZAS BLANSZOWANIA GROSZKU
możemy do niego dodawać niewielką ilość wody.
UPIECZONĄ KARKÓWKĘ POLEWAMY
pozostałą częścią marynaty.
KARKÓWKĘ PRZEKŁADAMY NA
deskę i kroimy w plastry.
PLASTRY UKŁADAMY NA
półmisku, dookoła plastrów karkówki układamy lekko zblanszowany groszek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2423,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
605,8 kcal
Tłuszcz
55,4 g
Węglowodany
21,8 g
Błonnik
5,4 g
Białko
52,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.

Owoce pod chrupiącą kruszonką
Owoce pod kruszonką to jednocześnie łatwy w przygotowaniu, jak i pyszny deser! Doskonały na leniwe popołudnie!

Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rosół z makaronem
Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Wilgotny makowiec to jedno z tych ciast, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami. Wykorzystanie gotowej masy makowej sprawia, że jego przygotowanie staje się szybkie i proste, a smak pozostaje bogaty i aromatyczny. Nasz przepis pomoże Ci stworzyć idealny, wilgotny makowiec — zrób go wraz z nami!

Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!

Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!