Ciasto stracciatella z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
W blenderze miksujemy ciasteczka. Przekładamy do dużej miski. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszając, czekamy, aż się rozpuści. Masę dodajemy do ciasteczek i łączymy. Wyrabiamy. Przekładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej cukrem pudrem, dociskając, tworzymy równą warstwę spodu. Wstawiamy do lodówki.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY
Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
DEKORUJEMY CIASTO
Truskawki kroimy w ćwiartki. Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Na wierzchu układamy truskawki. Obieraczką do warzyw ścieramy paseczki czekolady. Dekorujemy listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6868,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
572,4 kcal
Tłuszcz
39,4 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
9,5 g
Białko
9,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!

Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.

Roladki z karpia gotowane na parze
Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Warstwowa panna cotta
Panna cotta to znany deser, który Paweł przygotował w nowej, zaskakującej odsłonie. Wypróbuj przepis na warstwową panna cottę i ciesz się jej śmietankowo-owocowym smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!

Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!

Tarta żurawinowa
Pyszna, lekko kwaskowa tarta na spodzie z ciastek korzennych z nadzieniem ze świeżych żurawin to idealny zimowy deser. Zdecyduj się na przepis Kingi i oczaruj każdego, kto spróbuje tego ciasta!