Chlebek bezglutenowy, ryżowy • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Drożdże łączymy z cukrem i 5 łyżkami ciepłej wody.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CHLEB
W młynku mielemy nasiona chia, lnu oraz pestki słonecznika. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól oraz zmielone nasiona i pestki. Dolewamy oliwę, zaczyn z drożdży i wodę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do małej keksówki wyłożonej skropionym oliwą papierem do pieczenia.
PIECZEMY CHLEB
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na dolnej półce ustawiamy blaszkę wypełnioną wrzątkiem. Na środkową półkę wkładamy chlebek i pieczemy przez 30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1918,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
274,1 kcal
Tłuszcz
7,2 g
Węglowodany
47,0 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Filet mignon – przepis na idealne mięso
Filet mignon to francuska nazwa dla środkowej, delikatnej części polędwicy wołowej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie, które często kojarzy się z eleganckimi restauracjami, można w równie pyszny sposób przyrządzić także w domowym zaciszu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania filet mignon jak najlepsi szefowie kuchni!

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.

Cassata alla Siciliana
Deser inspirowany słynnym torcikiem sycylijskim. Biszkopt z ricottą, jogurtem, śmietanką i bakaliami smakuje wybornie.

Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.