createyourhealth.pl

Ciasto z gruszkami – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.

Ciasto z gruszkami – przepis

Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 200 g
cukier puder - 1 szczypta
cukier wanilinowy - 16 g
gruszka - 600 g
jajko - 4 szt.
margaryna - 200 g
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mleczko kokosowe - 150 ml
mąka pszenna - 350 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY GRUSZKI:
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, oczyszczamy z nasion i kroimy na małe kawałki.
2.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Margarynę, cukier, sól i cukier waniliowy ucieramy na gęsty krem. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szybko mieszamy z mleczkiem kokosowym. Dodajemy gruszki.
3.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przekładamy do natłuszczonej, obsypanej mąką tortownicy (o średnicy 26 cm) i wygładzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50-60 minut na złotobrązowy kolor, ewentualnie na ostatnie 15 minut wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo ciasto nie zarumieniło. Studzimy. Wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.
Ciasto z gruszkami – przepis

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY GRUSZKI

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, oczyszczamy z nasion i kroimy na małe kawałki.

2

MIESZAMY SKŁADNIKI

Margarynę, cukier, sól i cukier waniliowy ucieramy na gęsty krem. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szybko mieszamy z mleczkiem kokosowym. Dodajemy gruszki.

3

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przekładamy do natłuszczonej, obsypanej mąką tortownicy (o średnicy 26 cm) i wygładzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50-60 minut na złotobrązowy kolor, ewentualnie na ostatnie 15 minut wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo ciasto nie zarumieniło. Studzimy. Wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4372,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

364,4 kcal

🥑

Tłuszcz

17,8 g

🌾

Węglowodany

47,5 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy