createyourhealth.pl

Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym • przepis • składniki • przygotowanie

Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!

Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym

Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

comber - 500 g
majeranek - 1 łyżka
cytryna - 1 szt.
dynia hokkaido - 400 g
tymianek świeży - 15 g
miód - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
wino czerwone - 100 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
konfitura żurawinowa - 2 łyżki
masło - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY COMBER Z JELENIA:
Comber z jelenia doprawiamy pokruszonymi w moździerzu ziarnami czarnego pieprzu i majerankiem. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy comber na brązowy kolor. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 6 minut. Mięso wyciągamy i odstawiamy na 10 minut.
2.DOPRAWIAMY DYNIĘ:
Dynię kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oleju, aż będzie delikatnie miękka. Doprawiamy otartą skórką i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy miód i posiekany tymianek.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS ŻURAWINOWY:
Na patelnię wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy konfiturę, masło i wino. Gotujemy tak długo, aż sos stanie się gesty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY COMBER Z JELENIA

Comber z jelenia doprawiamy pokruszonymi w moździerzu ziarnami czarnego pieprzu i majerankiem. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy comber na brązowy kolor. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 6 minut. Mięso wyciągamy i odstawiamy na 10 minut.

2

DOPRAWIAMY DYNIĘ

Dynię kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oleju, aż będzie delikatnie miękka. Doprawiamy otartą skórką i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy miód i posiekany tymianek.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS ŻURAWINOWY

Na patelnię wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy konfiturę, masło i wino. Gotujemy tak długo, aż sos stanie się gesty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1541,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

385,4 kcal

🥑

Tłuszcz

22,0 g

🌾

Węglowodany

16,2 g

🥬

Błonnik

29,6 g

💪

Białko

29,6 g

Podobne przepisy