createyourhealth.pl

Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie

Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!

Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym

Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

ryż biały - 100 g
mleczko kokosowe - 100 g
ksylitol - 2 łyżki
czekolada gorzka - 30 g
wanilia - 1 laska
truskawka - 100 g
sok z cytryny - 1 łyżka
baton czekoladowy - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.Podgrzewamy śmietankę kokosową:
W rondlu podgrzewamy mleczko kokosowe i ksylitol. Mieszamy aż ksylitol się rozpuści.
2.Dodajemy czekoladę:
Dodajemy czekoladę deserową i mieszamy, aż się rozpuści a masa będzie gładka.
3.Przygotowujemy wanilię:
Kroimy laskę wanilii wzdłuż na pół i zeskrobujemy ziarna.
4.Łączymy składniki:
Dodajemy ziarna wanilii oraz ugotowany ryż do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.
5.Robimy mus owocowy:
W rondlu podgrzewamy owoce, ksylitol i sok z cytryny, mieszając, aż owoce zmiękną i zmienią się w mus. Blendujemy, jeśli chcemy, aby był gładki.
6.Przygotowujemy danie:
W 2 miseczkach umieszczamy po warstwie czekoladowego deseru ryżowego. Następnie na wierzchu każdej porcji kładziemy warstwę musu owocowego.
7.Dekorujemy potrawę:
Kroimy baton czekoladowy na plasterki i dekorujemy nim danie.
Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Podgrzewamy śmietankę kokosową

W rondlu podgrzewamy mleczko kokosowe i ksylitol. Mieszamy aż ksylitol się rozpuści.

2

Dodajemy czekoladę

Dodajemy czekoladę deserową i mieszamy, aż się rozpuści a masa będzie gładka.

3

Przygotowujemy wanilię

Kroimy laskę wanilii wzdłuż na pół i zeskrobujemy ziarna.

4

Łączymy składniki

Dodajemy ziarna wanilii oraz ugotowany ryż do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.

5

Robimy mus owocowy

W rondlu podgrzewamy owoce, ksylitol i sok z cytryny, mieszając, aż owoce zmiękną i zmienią się w mus. Blendujemy, jeśli chcemy, aby był gładki.

6

Przygotowujemy danie

W 2 miseczkach umieszczamy po warstwie czekoladowego deseru ryżowego. Następnie na wierzchu każdej porcji kładziemy warstwę musu owocowego.

7

Dekorujemy potrawę

Kroimy baton czekoladowy na plasterki i dekorujemy nim danie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

844 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

422 kcal

🥑

Tłuszcz

21,6 g

🌾

Węglowodany

49,7 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

8 g

Podobne przepisy