createyourhealth.pl

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką • przepis • składniki • przygotowanie

Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką

Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak filety z piersi - 4 szt.
masło - 50 g
płatki kukurydziane - 125 g
chorizo plastry - 80 g
ser manchego, plastry - 180 g
wino białe - 125 ml
curry - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 0,5 szt.
pieczarka - 200 g
śmietana 30% - 120 ml
pomarańcza - 1 szt.
fenkuł - 2 szt.
kolendra świeża - 22 g
musztarda dijon - 1 łyżeczka
ocet balsamiczny - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ:
tłuczek pędzelek mikser naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do 200°C (góra/dół) Cordon Bleu Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka między płatami folii spożywczej.
2.SER MANCHEGO OBIERAMY:
ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.
3.ROZBITE PIERSI KURCZAKA:
doprawiamy solą i pieprzem, następnie na każdą pierś kładziemy po 2 plasterki sera manchego, po 3-4 plasterki salami chorizo i za pomocą folii spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki). NA PATELNI ROZPUSZCZAMY: masło.
4.PŁATKI KUKURYDZIANE ROZDRABNIAMY:
za pomocą miksera (kawałki płatków powinny być jeszcze widoczne).
5.ROLADKI DOPRAWIAMY Z:
wierzchu solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia z pokruszonymi płatkami i za pomocą pędzelka smarujemy je rozpuszczonym masłem, jednocześnie obtaczając je w płatkach.
6.CORDON BLEU UKŁADAMY:
w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra/dół) na 25-30 minut.
7.SOS NA PATELNI:
rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż puszczą wodę.
8.DODAJEMY 2 ZĄBKI:
czosnku, posiekane, chwilkę smażymy, zalewamy białym winem i śmietaną.
9.DODAJEMY CURRY,:
mieszamy.
10.GOTUJEMY DO MOMENTU,:
aż sos się zredukuje.
11.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem. ODSTAWIAMY.
12.SAŁATKA KOPER WŁOSKI:
siekamy, gotujemy chwilę we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodem.
13.WINEGRET:
SOK Z: 1/2 limonki, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy za pomocą trzepaczki.
14.KOPER WŁOSKI MACZAMY:
w winegrecie, przekładamy do miski.
15.DODAJEMY WYKROJONE SEGMENTY:
pomarańczy i posiekaną kolendrę.
16.CAŁOŚĆ MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
17.CORDON BLEU WYCIĄGAMY:
z piekarnika.
18.NA TALERZ WYKŁADAMY:
sos oraz pokrojone mięso.
19.
DEKORUJEMY KOLENDRĄ.
20.SAŁATKĘ WKŁADAMY DO:
małych miseczek.
Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ

tłuczek pędzelek mikser naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do 200°C (góra/dół) Cordon Bleu Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka między płatami folii spożywczej.

2

SER MANCHEGO OBIERAMY

ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.

3

ROZBITE PIERSI KURCZAKA

doprawiamy solą i pieprzem, następnie na każdą pierś kładziemy po 2 plasterki sera manchego, po 3-4 plasterki salami chorizo i za pomocą folii spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki). NA PATELNI ROZPUSZCZAMY: masło.

4

PŁATKI KUKURYDZIANE ROZDRABNIAMY

za pomocą miksera (kawałki płatków powinny być jeszcze widoczne).

5

ROLADKI DOPRAWIAMY Z

wierzchu solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia z pokruszonymi płatkami i za pomocą pędzelka smarujemy je rozpuszczonym masłem, jednocześnie obtaczając je w płatkach.

6

CORDON BLEU UKŁADAMY

w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra/dół) na 25-30 minut.

7

SOS NA PATELNI

rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż puszczą wodę.

8

DODAJEMY 2 ZĄBKI

czosnku, posiekane, chwilkę smażymy, zalewamy białym winem i śmietaną.

9

DODAJEMY CURRY,

mieszamy.

10

GOTUJEMY DO MOMENTU,

aż sos się zredukuje.

11

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem. ODSTAWIAMY.

12

SAŁATKA KOPER WŁOSKI

siekamy, gotujemy chwilę we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodem.

13

WINEGRET

SOK Z: 1/2 limonki, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy za pomocą trzepaczki.

14

KOPER WŁOSKI MACZAMY

w winegrecie, przekładamy do miski.

15

DODAJEMY WYKROJONE SEGMENTY

pomarańczy i posiekaną kolendrę.

16

CAŁOŚĆ MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

17

CORDON BLEU WYCIĄGAMY

z piekarnika.

18

NA TALERZ WYKŁADAMY

sos oraz pokrojone mięso.

19

DEKORUJEMY KOLENDRĄ.

20

SAŁATKĘ WKŁADAMY DO

małych miseczek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4402,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1100,7 kcal

🥑

Tłuszcz

70,4 g

🌾

Węglowodany

48,6 g

🥬

Błonnik

64,3 g

💪

Białko

64,3 g

Podobne przepisy

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl