Cukiniowe pizze • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalna przekąska z grilla: plastry cukinii przyozdobione pieczarkami, pomidorem, salami i roztopionym serem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CUKINIĘ MYJEMY
i kroimy na mniej więcej 1,5–2-centymetrowe plastry.
PIECZARKI KROIMY I
podsmażamy na rumiano na łyżce oliwy.
PLASTRY CUKINII SMARUJEMY
oliwą wymieszaną z czosnkiem .
GRILLUJEMY KRÓTKO Z
obu stron.
KROIMY W PLASTRY
salami, mozarellę i pomidory koktajlowe.
BAZYLIĘ I OREGANO
drobno siekamy.
NA UGRILLOWANE PLASTRY
cukinii nakładamy kawałki pokrojonego salami, kulki mozzarelli przekrojone na pół, pokrojone w kawałki pomidorki koktajlowe, posypujemy bazylią i oregano.
KŁADZIEMY NA GRILLU
i pieczemy, aż ser się rozpuści.
POLEWAMY KETCHUPEM LUB
innym ulubionym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
985,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
164,3 kcal
Tłuszcz
12,2 g
Węglowodany
4,9 g
Błonnik
10 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.

Pinsa verde
Czy znasz już kuzynkę pizzy, czyli pinsę? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z nią, korzystając z przepisu Pauli na pinsę z boczkiem i szynką parmeńską! To pyszne danie, które będzie gotowe w 20 minut, zachwyci niejednego domownika.

Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nuggetsy z halloumi
Delikatny i lekko słony ser w chrupiącej panierce, czyli pomysł na bezmięsne nuggetsy w greckim stylu. To pyszna przekąska, która mile zaskoczy gości podczas kolejnego spotkania.

Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie

Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szarlotka sypana
Kinga pokaże Wam, jak przygotować najłatwiejszą szarlotkę na świecie! Sukces gwarantowany! Wypróbujecie?

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!