createyourhealth.pl

Śniadaniowe burrito z jajecznicą • przepis • składniki • przygotowanie

Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania! Odkryj nowy sposób na podanie jajecznicy, przygotowując proste i pyszne śniadaniowe burrito pełne warzyw.

Śniadaniowe burrito z jajecznicą

Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania! Odkryj nowy sposób na podanie jajecznicy, przygotowując proste i pyszne śniadaniowe burrito pełne warzyw.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 4 szt.
masło - 10 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
awokado - 1 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
rukola - 20 g
ser cheddar - 30 g
sok z limonki - 10 ml
tortilla - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ:
Masło rozpuszczamy na patelni i wbijamy na nią jajka. Białka jaj rozmącamy za pomocą silikonowej łopatki, omijając żółtka – te pozostawiamy płynne. Gdy białka zaczną się ścinać, zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy jajecznicę solą oraz pieprzem.
2.KROIMY I WYKŁADAMY SKŁADNIKI FARSZU:
Na tortille wykładamy rukolę i ser cheddar starty na tarce o drobnych oczkach.
3.ZWIJAMY BURRITO:
Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy burrito, zaczynając od dołu tak, by zamknąć wszystkie składniki w środku.
4.PODPIEKAMY BURRITO:
Zwinięte tortille podpiekamy ok. 2 minut z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni, aż placki się zarumienią.
Śniadaniowe burrito z jajecznicą

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ

Masło rozpuszczamy na patelni i wbijamy na nią jajka. Białka jaj rozmącamy za pomocą silikonowej łopatki, omijając żółtka – te pozostawiamy płynne. Gdy białka zaczną się ścinać, zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy jajecznicę solą oraz pieprzem.

2

KROIMY I WYKŁADAMY SKŁADNIKI FARSZU

Na tortille wykładamy rukolę i ser cheddar starty na tarce o drobnych oczkach.

3

ZWIJAMY BURRITO

Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy burrito, zaczynając od dołu tak, by zamknąć wszystkie składniki w środku.

4

PODPIEKAMY BURRITO

Zwinięte tortille podpiekamy ok. 2 minut z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni, aż placki się zarumienią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1044,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

522,0 kcal

🥑

Tłuszcz

36,3 g

🌾

Węglowodany

29,0 g

🥬

Błonnik

22,6 g

💪

Białko

22,6 g

Podobne przepisy