createyourhealth.pl

Czekoladowy torcik z malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.

Czekoladowy torcik z malinami

Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
trudny

Składniki

jajko - 4 szt.
mąka pszenna tortowa - 50 g
mąka ziemniaczana - 50 g
proszek do pieczenia - 3 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
czekolada deserowa - 60 g
czekolada mleczna - 150 g
cukier puder - 80 g
wino czerwone - 50 ml
maliny mrożone - 500 g
cukier - 125 g
kakao - 40 g
miód - 80 g
śmietana 30% - 200 ml
woda - 110 ml
żelatyna - 16 g
czekolada gorzka - 50 g
masło - 15 g
biszkopty - 6 szt.
polewa czekoladowa - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
potrzebne do przygotowania ganaszu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowjej.
2.BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJA:
ubijamy stopniowo dodając cukier.
3.W RONDELKU NA:
małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą, odstawiamy do przestygnięcia.
4.CZEKOLADĘ ŁĄCZYMY Z:
ubitymi jajami.
5.MĄKĘ PSZENNĄ, MĄKĘ:
ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko do masy jajeczno-czekoladowej.
6.CAŁOŚĆ DELIKATNIE:
mieszamy.
7.BLACHĘ SMARUJEMY NIEWIELKĄ:
ilością rozpuszczonego masła i oprószamy okruszkami biszkoptów.
8.DO TAK PRZYGOTOWANEJ:
formy przelewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 30 minut.
9.GOTOWY BISZKOPT STUDZIMY,:
ścinamy górną warstwę i dzielimy na dwie równe części.
10.PONCZ DO NASĄCZANIA:
Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
11.ZA POMOCĄ PĘDZELKA:
zwilżamy ponczem obie części biszkoptu.
12.GANASZ CZEKOLADOWY ŚMIETANKĘ:
zagotowujemy z miodem.
13.ŁAMIEMY CZEKOLADĘ NA:
drobne kawałki, zalewamy gorąca śmietanką z miodem, mieszamy.
14.DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO:
i łączymy składniki do uzyskania jednolitej masy.
15.GANASZ ODSTAWIAMY DO:
przestygnięcia.
16.SPÓD BISZKOPTU WKŁADAMY:
do formy (tortownicy), na wierzch wylewamy ganasz i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut, do stężenia.
17.GALARETKA MALINOWA DO:
garnka przekładamy maliny, rozgotowujemy, dodajemy wino i cukier puder.
18.GOTUJEMY 2-3 MINUTY:
do odparowania wina.
19.ŻELATYNĘ NAMACZAMY W:
wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodajemy do malin.
20.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY I:
schładzamy do 35°C.
21.TAK PRZYGOTOWANĄ GALARETKĘ:
wlewamy do formy z ciastem na czekoladowy ganasz, przykrywamy drugą częścią nasączonego biszkoptu.
22.CAŁOŚĆ WSTAWIAMY PONOWNIE:
do lodówki na około godzinę, do całkowitego zastygnięcia galaretki.
23.POLEWA CZEKOLADOWA ŻELATYNĘ:
namaczamy w wodzie, odstawiamy do napęcznienia.
24.ŚMIETANKĘ, WODĘ I:
miód zagotowujemy.
25.DODAJEMY KAKAO, CUKIER:
oraz rozpuszczoną żelatynę, zagotowujemy cały czas mieszając.
26.STUDZIMY DO TEMPERATURY:
30°C.
27.POLEWĘ WYLEWAMY NA:
torcik, który ponownie wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut (niewielką ilość polewy zostawiamy do dekoracji).
28.TORCIK DEKORUJEMY POZOSTAWIONĄ:
do dekoracji polewą i kostkami czekolady.
Czekoladowy torcik z malinami

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

potrzebne do przygotowania ganaszu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowjej.

2

BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJA

ubijamy stopniowo dodając cukier.

3

W RONDELKU NA

małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą, odstawiamy do przestygnięcia.

4

CZEKOLADĘ ŁĄCZYMY Z

ubitymi jajami.

5

MĄKĘ PSZENNĄ, MĄKĘ

ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko do masy jajeczno-czekoladowej.

6

CAŁOŚĆ DELIKATNIE

mieszamy.

7

BLACHĘ SMARUJEMY NIEWIELKĄ

ilością rozpuszczonego masła i oprószamy okruszkami biszkoptów.

8

DO TAK PRZYGOTOWANEJ

formy przelewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 30 minut.

9

GOTOWY BISZKOPT STUDZIMY,

ścinamy górną warstwę i dzielimy na dwie równe części.

10

PONCZ DO NASĄCZANIA

Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

11

ZA POMOCĄ PĘDZELKA

zwilżamy ponczem obie części biszkoptu.

12

GANASZ CZEKOLADOWY ŚMIETANKĘ

zagotowujemy z miodem.

13

ŁAMIEMY CZEKOLADĘ NA

drobne kawałki, zalewamy gorąca śmietanką z miodem, mieszamy.

14

DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO

i łączymy składniki do uzyskania jednolitej masy.

15

GANASZ ODSTAWIAMY DO

przestygnięcia.

16

SPÓD BISZKOPTU WKŁADAMY

do formy (tortownicy), na wierzch wylewamy ganasz i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut, do stężenia.

17

GALARETKA MALINOWA DO

garnka przekładamy maliny, rozgotowujemy, dodajemy wino i cukier puder.

18

GOTUJEMY 2-3 MINUTY

do odparowania wina.

19

ŻELATYNĘ NAMACZAMY W

wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodajemy do malin.

20

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY I

schładzamy do 35°C.

21

TAK PRZYGOTOWANĄ GALARETKĘ

wlewamy do formy z ciastem na czekoladowy ganasz, przykrywamy drugą częścią nasączonego biszkoptu.

22

CAŁOŚĆ WSTAWIAMY PONOWNIE

do lodówki na około godzinę, do całkowitego zastygnięcia galaretki.

23

POLEWA CZEKOLADOWA ŻELATYNĘ

namaczamy w wodzie, odstawiamy do napęcznienia.

24

ŚMIETANKĘ, WODĘ I

miód zagotowujemy.

25

DODAJEMY KAKAO, CUKIER

oraz rozpuszczoną żelatynę, zagotowujemy cały czas mieszając.

26

STUDZIMY DO TEMPERATURY

30°C.

27

POLEWĘ WYLEWAMY NA

torcik, który ponownie wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut (niewielką ilość polewy zostawiamy do dekoracji).

28

TORCIK DEKORUJEMY POZOSTAWIONĄ

do dekoracji polewą i kostkami czekolady.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6664,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

416,5 kcal

🥑

Tłuszcz

18,1 g

🌾

Węglowodany

60,3 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy