createyourhealth.pl

Krem z borowików z chrupiącymi grzankami • przepis • składniki • przygotowanie

Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!

Krem z borowików z chrupiącymi grzankami

Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 2 l
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kostka rosołowa warzywna - 20 g
masło - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól jodowana - 1 szczypta
borowiki suszone - 50 g
mąka pszenna - 1 łyżka
śmietana 30% - 150 ml
chleb tostowy wieloziarnisty - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SUSZONE BOROWIKI:
opłukujemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością bulionu i odstawiamy na bok na około 2 godzin.
2.PO TYM CZASIE:
gotujemy grzyby do miękkości, po czym wyjmujemy je z wywaru i kroimy w drobną kostkę.
3.CEBULĘ OBIERAMY I:
bardzo drobno siekamy.
4.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
połowę masła, dodać przygotowane grzyby, cebulkę i smażymy razem przez około 3-5 minut.
5.NASTĘPNIE CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY:
mąką i czekamy, aż masło się lekko zarumieni.
6.DO ZASMAŻKI DODAJEMY:
wywar, w którym gotowały się grzyby, po czym gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając.
7.
PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI.
8.GRZANKI Z KROMEK:
pieczywa tostowego odkrawamy skórki i pokrimy w małą kostkę.
9.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
pozostałe masło, dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy pieczywo i smażymy, mieszając, aż grzanki się zarumienią.
10.ZUPĘ ODSTAWIAMY DO:
lekkiego przestudzenia, a następnie miksujemy za pomocą blendera.
11.PRZED PODANIEM ZUPĘ:
zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
12.JAK PODAWAĆ GOTOWĄ:
zupę podajemy z gorącymi grzankami, udekorowaną natką pietruszki.
Krem z borowików z chrupiącymi grzankami

Czas przygotowania

145 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SUSZONE BOROWIKI

opłukujemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością bulionu i odstawiamy na bok na około 2 godzin.

2

PO TYM CZASIE

gotujemy grzyby do miękkości, po czym wyjmujemy je z wywaru i kroimy w drobną kostkę.

3

CEBULĘ OBIERAMY I

bardzo drobno siekamy.

4

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

połowę masła, dodać przygotowane grzyby, cebulkę i smażymy razem przez około 3-5 minut.

5

NASTĘPNIE CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY

mąką i czekamy, aż masło się lekko zarumieni.

6

DO ZASMAŻKI DODAJEMY

wywar, w którym gotowały się grzyby, po czym gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając.

7

PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI.

8

GRZANKI Z KROMEK

pieczywa tostowego odkrawamy skórki i pokrimy w małą kostkę.

9

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

pozostałe masło, dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy pieczywo i smażymy, mieszając, aż grzanki się zarumienią.

10

ZUPĘ ODSTAWIAMY DO

lekkiego przestudzenia, a następnie miksujemy za pomocą blendera.

11

PRZED PODANIEM ZUPĘ

zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

12

JAK PODAWAĆ GOTOWĄ

zupę podajemy z gorącymi grzankami, udekorowaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1329,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

221,6 kcal

🥑

Tłuszcz

16,1 g

🌾

Węglowodany

15,2 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy