createyourhealth.pl

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach • przepis • składniki • przygotowanie

Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach

Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

dorsz filet - 1 kg
kminek cały - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 100 g
pieprz biały - 1 szczypta
bakłażan - 1 szt.
cebula - 800 g
olej - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 2 łyżeczki
pieprz cayenne - 2 szczypty
pomidory rzymskie - 1 kg
sól - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 3 łyżki
kminek mielony - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwki zielone - 100 g
ziemniak - 1 kg
oliwa z oliwek - 3 łyżki
ząbek czosnku - 0,5 szt.
natka pietruszki - 10 g
pistacje - 50 g
sok z cytryny - 25 ml
kolendra świeża - 4 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI:
w skórkach umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odsącz, odstaw do przestudzenia i pokrój w ćwiartki.
2.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ BLASZKĘ:
naczynie żaroodporne blender Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190°C.
3.DORSZ FILETY Z:
dorsza doprawiamy białym mielonym pieprzem, posypujemy roztartym w moździerzu kminkiem. ODSTAWIAMY NA: bok.
4.BAKŁAŻAN BAKŁAŻANA KROIMY:
na pół, miąższ nacinamy w kostkę, doprawiamy odrobiną soli, polewamy oliwą z oliwek.
5.UKŁADAMY NA BLASZCE,:
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C, pieczemy około 30 minut, do momentu zbrązowienia bakłażana.
6.DUSZONE ZIEMNIAKI W:
pomidorach Na patelni podgrzewamy olej.
7.NA ROZGRZANY TŁUSZCZ:
wrzucamy ugotowane wcześniej ziemniaki pokrojone w ćwiartki. SMAŻYMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
8.ZIEMNIAKI ZDEJMUJEMY Z:
patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
9.NA TĘ SAMĄ:
patelnię wkładamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy startą skórkę z 1 cytryny. SMAŻYMY.
10.DO ZESZKLONEJ CEBULI:
dodajemy wcześniej przysmażone ziemniaki, czosnek pokrojony w plastry, posiekaną pietruszkę, kminek roztarty w możdzierzu, pieprz cayenne, posiekaną papryczkę chili. MIESZAMY.
11.ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY:
do naczynia żaroodpornego, pozostawiając część cebuli, do której dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory.
12.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,:
dodajemy niewielką ilość wody i gotujemy.
13.SOS REDUKUJEMY NA:
małym ogniu przez około 8 minut.
14.DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ:
z połowy cytryny, posiekaną kolendrę i oliwki przekrojone na pół. MIESZAMY I ZDEJMUJEMY: z ognia.
15.POMIDORY NAKŁADAMY NA:
ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
16.POLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
oliwy z oliwek.
17.NACZYNIE ŻAROODPORNE WKŁADAMY:
do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy około 25-30 minut.
18.PESTO Z PIETRUSZKI:
Składniki pesto blendujemy. PESTO PRZEKŁADAMY DO: miseczki.
19.BAKŁAŻAN MIĄŻSZ UPIECZONEGO:
bakłażana delikatnie kroimy (pozbywamy się skóry), przekładamy do czystej miski, doprawiamy 1 łyżeczką wcześniej przygotowanego pesto, solą, pieprzem, niewielką ilością soku z cytryny i oliwą z oliwek. MIESZAMY.
20.JAK PODAWAĆ FILETY:
z dorsza obtaczamy w mące, smażymy krótko na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru.
21.KAWAŁKI DORSZA UKŁADAMY:
na zapiekance razem z częścią sałaki z bakłażana. RYBĘ POLEWAMY ODROBINĄ: pesto. ZAPIEKANKĘ DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: kolendry.
22.POZOSTAŁĄ ILOŚĆ PESTO:
i pieczonego bakłażana podajemy w osobnych miseczkach.
23.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI

w skórkach umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odsącz, odstaw do przestudzenia i pokrój w ćwiartki.

2

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ BLASZKĘ

naczynie żaroodporne blender Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190°C.

3

DORSZ FILETY Z

dorsza doprawiamy białym mielonym pieprzem, posypujemy roztartym w moździerzu kminkiem. ODSTAWIAMY NA: bok.

4

BAKŁAŻAN BAKŁAŻANA KROIMY

na pół, miąższ nacinamy w kostkę, doprawiamy odrobiną soli, polewamy oliwą z oliwek.

5

UKŁADAMY NA BLASZCE,

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C, pieczemy około 30 minut, do momentu zbrązowienia bakłażana.

6

DUSZONE ZIEMNIAKI W

pomidorach Na patelni podgrzewamy olej.

7

NA ROZGRZANY TŁUSZCZ

wrzucamy ugotowane wcześniej ziemniaki pokrojone w ćwiartki. SMAŻYMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

8

ZIEMNIAKI ZDEJMUJEMY Z

patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

9

NA TĘ SAMĄ

patelnię wkładamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy startą skórkę z 1 cytryny. SMAŻYMY.

10

DO ZESZKLONEJ CEBULI

dodajemy wcześniej przysmażone ziemniaki, czosnek pokrojony w plastry, posiekaną pietruszkę, kminek roztarty w możdzierzu, pieprz cayenne, posiekaną papryczkę chili. MIESZAMY.

11

ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY

do naczynia żaroodpornego, pozostawiając część cebuli, do której dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory.

12

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,

dodajemy niewielką ilość wody i gotujemy.

13

SOS REDUKUJEMY NA

małym ogniu przez około 8 minut.

14

DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ

z połowy cytryny, posiekaną kolendrę i oliwki przekrojone na pół. MIESZAMY I ZDEJMUJEMY: z ognia.

15

POMIDORY NAKŁADAMY NA

ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.

16

POLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

oliwy z oliwek.

17

NACZYNIE ŻAROODPORNE WKŁADAMY

do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy około 25-30 minut.

18

PESTO Z PIETRUSZKI

Składniki pesto blendujemy. PESTO PRZEKŁADAMY DO: miseczki.

19

BAKŁAŻAN MIĄŻSZ UPIECZONEGO

bakłażana delikatnie kroimy (pozbywamy się skóry), przekładamy do czystej miski, doprawiamy 1 łyżeczką wcześniej przygotowanego pesto, solą, pieprzem, niewielką ilością soku z cytryny i oliwą z oliwek. MIESZAMY.

20

JAK PODAWAĆ FILETY

z dorsza obtaczamy w mące, smażymy krótko na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru.

21

KAWAŁKI DORSZA UKŁADAMY

na zapiekance razem z częścią sałaki z bakłażana. RYBĘ POLEWAMY ODROBINĄ: pesto. ZAPIEKANKĘ DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: kolendry.

22

POZOSTAŁĄ ILOŚĆ PESTO

i pieczonego bakłażana podajemy w osobnych miseczkach.

23

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1745,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

436,4 kcal

🥑

Tłuszcz

23,5 g

🌾

Węglowodany

51,5 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy