Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROBIMY ZACZYN
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i żytnią. Na środku robimy zagłębienie. Drożdże utarte z 2 łyżkami cukru mieszamy z ciepłym mlekiem i wlewamy całość w zagłębienie. Odrobinę mąki mieszamy z płynem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 5 x 5 mm. Na suchą patelnię wrzucamy gruszki, zasypujemy je cukrem żelującym i na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je. Owoce przecedzamy na sicie tak, aby sok ściekł na czystą patelnię, na której układamy połówki śliwek pozbawionych pestek. Śliwki karmelizujemy z obu stron. Na końcu śliwki oprószamy cynamonem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
NAKŁADAMY GRUSZKI I ŚLIWKĘ NA BUŁECZKI
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki. Wykładamy na deskę oprószoną mąką, dzielimy na 10 równych części, z każdej z nich formujemy ładną kulkę i odkładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (między bułeczkami robimy dość duże odstępy). Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną, robimy na środku zagłębienie o średnicy ok. 3–4 cm. Do środka nakładamy karmelizowaną gruszkę, następnie na środku układamy śliwkę (tak aby miejsce po pestce było u góry). W miejsce pestki ponownie wkładamy trochę skarmelizowanej gruszki. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 5–10 minut, wstawiamy blachy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy ok. 10–12 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3467 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
346,7 kcal
Tłuszcz
7,4 g
Węglowodany
64,8 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto z gruszkami – przepis
Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.

Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
Smakują cynamonem i zachwycają kolorem! Dyniowe kluski na słodko to świetny pomysł na sezonowy obiad lub podwieczorek – nie tylko dla najmłodszych!

Zupa ziemniaczana z łososiem
Wzbogać swoją zupę ziemniaczaną porcją łososia dostarczającego pełnowartościowego białka i kwasów omega 3.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy to idealne połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego, delikatnie kwaskowego nadzienia. Daj się porwać jego cytrusowej słodyczy i zrób mazurka według naszego przepisu!

Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?

Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
Niezwykle prosty w przygotowaniu chrupiący kurczak pieczony w całości. Sprawdź, jak przygotować to danie dla całej rodziny i ciesz się jego smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Quiche z tortilli
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Hummus bil lahme
Przepyszny domowy hummus z dodatkiem grillowanej papryki i harissy, podany ze smażoną na maśle wołowiną i chlebkami pita to przepis na idealną ucztę w stylu orientalnym. Przygotuj go i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Sałatka mimoza
Sałatka mimosa to danie wywodzące się z kuchni wschodniej o wyjątkowym wyglądzie, które stanowi pyszną alternatywę dla świątecznej sałatki jarzynowej. Warstwowa układane składniki oraz posypka z żółtka sprawiają, że sałatka wygląda bardzo apetycznie. Co wchodzi w skład sałatki mimoza i jak ją zrobić? Poznaj nasz pyszny przepis!