Szarlotka z winogronem • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) blachę o wymiarach 36 x 25 cm NADZIENIE Z JABŁEK I WINOGRON Owoce myjemy. Jabłka kroimy w drobne kawałki a winogrono w ćwiartki, pozbawiając je ewentualnych pestek. Masło i miód roztapiamy na patelni. W tak przygotowanym syropie podgrzewamy jabłka, a gdy zmiękną, dodajemy winogrona i cynamon. Owoce podgrzewamy, dość często mieszając, aż całość zgęstnieje i odkładamy, aby nadzienie delikatnie przestygło. CIASTO KRUCHE Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka i śmietanę. Zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na dwie porcje w stosunku 2/3. Większą część rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Ciasto przekładamy na wysmarowaną masłem blachę i nakłuwamy je widelcem. Ciasto pieczemy około 20 minut w temp. 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu). Na upieczony spód wykładamy nadzienie z jabłek i winogron. Rozwałkowujemy resztę ciasta kruchego na grubość około 3-4mm. Tniemy je w paski o szerokości 2cm i układamy na nadzieniu tworząc kratkę. Następnie kratkę z kruchego ciasta należy posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Formę ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4874 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
243,7 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
31,4 g
Błonnik
3,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak z sosem paprykowym
Kurczak w aksamitnym sosie paprykowym z ziołami. Smakuje doskonale sam lub z dodatkami.

Boczniaki po kaszubsku
Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!

Tarta z kiszoną kapustą
Szukasz przepisu na oryginalną tartę? Przygotuj wersję z kiszoną kapustą i daktylami!

Sernikoblondie z owocami
Dzięki przepisowi Pawła dowiemy się, jak połączyć ciasto z białą czekoladą, czyli blondie, z pysznym sernikiem i świeżymi owocami! Upiecz sernikoblondie i przekonaj się, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sok i sałatka owocowa
Przygotuj owocowe śniadanie, jakie jada na co dzień amerykańska modelka i aktorka - Laura James!

Sos chrzanowy
Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?

3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!