createyourhealth.pl

Duet nalewkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!

Duet nalewkowy

Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 kg
goździki - 2 szt.
liść laurowy - 1 szt.
spirytus - 500 ml
śliwka - 2 kg
woda - 250 ml
ziele angielskie - 2 szt.
cynamon, laska - 3 g

Instrukcje przygotowania

1.NALEWKA WIŚNIOWA PRZYGOTUJ:
gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l gazę do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni Wiśnie drylujemy.
2.DO MAŁEGO GĄSIORA:
lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy wiśnie, migdały, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i zalewamy je alkoholem.
3.SZCZELNIE ZAMYKAMY GĄSIOR:
korkiem i odstawiamy na 7-8 dni.
4.PO TYM CZASIE:
odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika).
5.DO GOTUJĄCEJ SIĘ:
wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
6.SYROP STUDZIMY, WLEWAMY:
do wiśni.
7.PONOWNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY:
korkiem i odstawiamy na 14 dni.
8.PO UPŁYWIE DWÓCH:
tygodni odcedzamy wiśnie, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek.
9.SZCZELNIE JE ZAMYKAMY:
i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
10.NALEWKA NAJLEPIEJ SMAKUJE:
po minimum 30 dniach.
11.WIŚNIE, KTÓRE NAM:
zostały po odcedzeniu, oraz migdały po wysuszeniu najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
12.NALEWKA ŚLIWKOWA PRZYGOTUJ:
gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l gazę do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni Śliwki drylujemy.
13.DO MAŁEGO GĄSIORA:
lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem.
14.SZCZELNIE ZAMYKAMY GĄSIOR:
korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.
15.PO TYM CZASIE:
odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika).
16.DO GOTUJĄCEJ SIĘ:
wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. STUDZIMY. WLEWAMY DO: śliwek.
17.PONOWNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY:
korkiem i odstawiamy na 14 dni.
18.PO UPŁYWIE DWÓCH:
tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek.
19.SZCZELNIE JE ZAMYKAMY:
i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
20.NALEWKA NAJLEPIEJ SMAKUJE:
po minimum 30 dniach.
21.ŚLIWKI, KTÓRE NAM:
zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
Duet nalewkowy

Czas przygotowania

80 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NALEWKA WIŚNIOWA PRZYGOTUJ

gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l gazę do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni Wiśnie drylujemy.

2

DO MAŁEGO GĄSIORA

lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy wiśnie, migdały, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i zalewamy je alkoholem.

3

SZCZELNIE ZAMYKAMY GĄSIOR

korkiem i odstawiamy na 7-8 dni.

4

PO TYM CZASIE

odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika).

5

DO GOTUJĄCEJ SIĘ

wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

6

SYROP STUDZIMY, WLEWAMY

do wiśni.

7

PONOWNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY

korkiem i odstawiamy na 14 dni.

8

PO UPŁYWIE DWÓCH

tygodni odcedzamy wiśnie, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek.

9

SZCZELNIE JE ZAMYKAMY

i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.

10

NALEWKA NAJLEPIEJ SMAKUJE

po minimum 30 dniach.

11

WIŚNIE, KTÓRE NAM

zostały po odcedzeniu, oraz migdały po wysuszeniu najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.

12

NALEWKA ŚLIWKOWA PRZYGOTUJ

gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l gazę do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni Śliwki drylujemy.

13

DO MAŁEGO GĄSIORA

lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem.

14

SZCZELNIE ZAMYKAMY GĄSIOR

korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.

15

PO TYM CZASIE

odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika).

16

DO GOTUJĄCEJ SIĘ

wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. STUDZIMY. WLEWAMY DO: śliwek.

17

PONOWNIE SZCZELNIE ZAMYKAMY

korkiem i odstawiamy na 14 dni.

18

PO UPŁYWIE DWÓCH

tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek.

19

SZCZELNIE JE ZAMYKAMY

i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.

20

NALEWKA NAJLEPIEJ SMAKUJE

po minimum 30 dniach.

21

ŚLIWKI, KTÓRE NAM

zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8217 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

411 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

61,6 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

0,7 g

Podobne przepisy