Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku • przepis • składniki • przygotowanie
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY JEDEN WIĘKSZY
garnek oraz jeden mniejszy garnek do gotowania na parze blender Krem z groszku W garnku rozpuszczamy kawałek masła (około 70 g), na którym smażymy drobno posiekane 2/3 cebuli i por.
SMAŻYMY OKOŁO 2-3
minut.
DODAJEMY GAŁĄZKĘ ŚWIEŻEGO
tymianku, szczyptę soli i cukru.
CUKIER KARMELIZUJEMY.
NASTĘPNIE DODAJEMY 2/3
groszku, krótko smażymy i podlewamy rosołem, a następnie krótko gotujemy, tak aby groszek nie stracił koloru. DOLEWAMY ŚMIETANĘ I: miksujemy.
POWSTAŁY KREM PRZECIERAMY
przez drobne sitko.
DUSZONA SAŁATA LODOWA
Sałatę kroimy na większe kawałki, żeby po usmażeniu pozostała chrupiąca.
POMIDORY OBIERAMY ZE
skórki, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę.
RESZTĘ CEBULI RÓWNIEŻ
drobno kroimy i smażymy na pozostałym maśle (ok. 30 G).
DODAJEMY GROSZEK, SOLIMY
i pieprzymy.
NASTĘPNIE DODAJEMY GAŁĄZKĘ
posiekanego tymianku.
KRÓTKO SMAŻYMY, DODAJEMY
pokrojoną sałatę lodową oraz pomidory.
FILETY Z ŁOSOSIA
na parze Filety z łososia solimy i pieprzymy.
W DUŻYM GARNKU
gotujemy wodę.
DODAJEMY POKROJONĄ W
plasterki cytrynę oraz gałązkę tymianku.
DNO MNIEJSZEGO GARNKA
z dziurami smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim łososia, a następnie garnek ten wsadzamy do większego garnka tak, aby nie dotykał wrzącej wody.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ.
ŁOSOSIA PRZYGOTOWUJEMY NA
parze około 3-5 minut.
JAK PODAWAĆ W
głębokim talerzu umieszczamy foremkę.
WYPEŁNIAMY JĄ DUSZONĄ
sałatą lodową, lekko przyciskamy, a następnie ostrożnie usuwamy foremkę.
NA SAŁACIE LODOWEJ
układamy łososia i dookoła dekorujemy kremem groszkowym.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3163,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
790,9 kcal
Tłuszcz
56,1 g
Węglowodany
21,2 g
Błonnik
48,3 g
Białko
48,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Grillowany camembert z macerowanymi owocami
Rozpływający się w ustach i aromatyczny camembert podany z macerowanymi borówkami i malinami to pomysł na grilla, który naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak przygotować to danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

2 przekąski na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na sylwestrowe menu? Przygotuj proste i szybkie przekąski według przepisu DG!

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.