createyourhealth.pl

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką

Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
woda - 200 ml
mak - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 350 g
oliwa z oliwek - 50 ml
szynka szwarcwaldzka - 200 g
rozmaryn świeży - 1 łyżeczka
sól - 2 łyżeczki
drożdże suszone - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
praskę do czosnku Sposób przygotowania Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy letnią wodę, cukier, sól, olej i drożdże oraz drobno posiekany rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na mniej więcej kwadrans, żeby odpoczęło i nieco podrosło. Wyjmujemy ciasto z miski, odrywamy po kawałku i na wysypanym mąką blacie lub stolnicy formujemy dłonią dość cienkie paluszki. Układamy je na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Każdy paluch smarujemy oliwą i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C. Jak podawać Upieczone grissini studzimy, nawijamy na końcówki po kawałku szynki szwarcwaldzkiej. Grissini najlepiej smakują podane z dipami lub jako dodatek do zupy, np. cebulowej.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

praskę do czosnku Sposób przygotowania Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy letnią wodę, cukier, sól, olej i drożdże oraz drobno posiekany rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na mniej więcej kwadrans, żeby odpoczęło i nieco podrosło. Wyjmujemy ciasto z miski, odrywamy po kawałku i na wysypanym mąką blacie lub stolnicy formujemy dłonią dość cienkie paluszki. Układamy je na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Każdy paluch smarujemy oliwą i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C. Jak podawać Upieczone grissini studzimy, nawijamy na końcówki po kawałku szynki szwarcwaldzkiej. Grissini najlepiej smakują podane z dipami lub jako dodatek do zupy, np. cebulowej.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2088,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

522,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18,7 g

🌾

Węglowodany

66,5 g

🥬

Błonnik

22,8 g

💪

Białko

22,8 g

Podobne przepisy