createyourhealth.pl

Faworki drożdżowe • przepis • składniki • przygotowanie

Faworki drożdżowe to przepyszna propozycja, która doskonale nadaje się nie tylko na karnawał! Polej je wyjątkowym lukrem pomarańczowym i sprawdź, jak idealnie smakują!

Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe to przepyszna propozycja, która doskonale nadaje się nie tylko na karnawał! Polej je wyjątkowym lukrem pomarańczowym i sprawdź, jak idealnie smakują!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 60 g
cukier puder - 150 g
drożdże świeże - 25 g
wanilia - 3 g
mleko - 250 ml
mąka pszenna - 500 g
masło - 70 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
pomarańcza - 0,5 szt.
jajko - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.UPŁYNNIAMY DROŻDŻE:
Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy do momentu upłynnienia. Dodajemy 60 ml mleka i wsypujemy pozostały cukier. Całość mieszamy.
2.ŁĄCZYMY MĄKĘ Z DROŻDŻAMI:
Mąkę przesiewamy do miski. W środku robimy zagłębienie i wlewamy tam drożdże. Delikatnie mieszamy.
3.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA:
Nasionka wyjęte z laski wanilii dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Dodajemy pozostałą ilość mleka, sól, żółtka i skórkę otartą z pomarańczy.
4.WYRABIAMY CIASTO:
Ciasto mieszamy delikatnie łyżką i przekładamy do misy robota wielofunkcyjnego. Wyrabiamy przez ok. 10 minut do momentu połączenia składników w jednolitą masę. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone masło.
5.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i ponownie chwilę zagniatamy na desce. Przekrawamy ciasto na pół. Jedną część ponownie umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką.Drugą część ciasta oprószamy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy w kwadrat o grubości ok. 0,5 cm.
6.FORMUJEMY FAWORKI:
Radełkiem dzielimy ciasto wzdłuż dłuższego boku na cienkie paski. Każdy pasek dzielimy na pół i nacinamy radełkiem na środku. Przez dziurkę każdego paska przewlekamy jeden z jego końców.
7.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Cukier puder i otartą skórkę pomarańczy umieszczamy w miseczce. Mieszając ,stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (sprawdzamy, jaką konsystencję przyjmuje lukier. Nie musimy dodawać całego soku).
8.SMAŻYMY FAWORKI:
Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy już się rozgrzeje ,smażymy na nim po kilka faworków., każdy z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.
9.POLEWAMY FAWORKI LUKREM:
Faworki układamy na paterze do ciasta. Lukier przekładamy do kornetu cukierniczego. Odcinamy róg kornetu i polewamy lukrem faworki.
Faworki drożdżowe

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UPŁYNNIAMY DROŻDŻE

Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy do momentu upłynnienia. Dodajemy 60 ml mleka i wsypujemy pozostały cukier. Całość mieszamy.

2

ŁĄCZYMY MĄKĘ Z DROŻDŻAMI

Mąkę przesiewamy do miski. W środku robimy zagłębienie i wlewamy tam drożdże. Delikatnie mieszamy.

3

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA

Nasionka wyjęte z laski wanilii dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Dodajemy pozostałą ilość mleka, sól, żółtka i skórkę otartą z pomarańczy.

4

WYRABIAMY CIASTO

Ciasto mieszamy delikatnie łyżką i przekładamy do misy robota wielofunkcyjnego. Wyrabiamy przez ok. 10 minut do momentu połączenia składników w jednolitą masę. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone masło.

5

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i ponownie chwilę zagniatamy na desce. Przekrawamy ciasto na pół. Jedną część ponownie umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką.Drugą część ciasta oprószamy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy w kwadrat o grubości ok. 0,5 cm.

6

FORMUJEMY FAWORKI

Radełkiem dzielimy ciasto wzdłuż dłuższego boku na cienkie paski. Każdy pasek dzielimy na pół i nacinamy radełkiem na środku. Przez dziurkę każdego paska przewlekamy jeden z jego końców.

7

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Cukier puder i otartą skórkę pomarańczy umieszczamy w miseczce. Mieszając ,stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (sprawdzamy, jaką konsystencję przyjmuje lukier. Nie musimy dodawać całego soku).

8

SMAŻYMY FAWORKI

Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy już się rozgrzeje ,smażymy na nim po kilka faworków., każdy z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.

9

POLEWAMY FAWORKI LUKREM

Faworki układamy na paterze do ciasta. Lukier przekładamy do kornetu cukierniczego. Odcinamy róg kornetu i polewamy lukrem faworki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3713,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

618,9 kcal

🥑

Tłuszcz

17,1 g

🌾

Węglowodany

101,7 g

🥬

Błonnik

15,3 g

💪

Białko

15,3 g

Podobne przepisy

Faworki drożdżowe - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl