createyourhealth.pl

Owsiany placek z rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie

Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!

Owsiany placek z rabarbarem

Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 200 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
masło - 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 400 g
płatki owsiane - 150 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
rabarbar - 1 kg
konfitura truskawkowa - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY PŁATKI OWSIANE:
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem (tak aby woda sięgała nieco nad powierzchnię płatków) i odstawiamy na 10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY OWSIANĄ KRUSZONKĘ:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Rozcieramy kawałki masła z mąką. Ciasto powinno wyglądać jak kruszonka. Dodajemy przestudzone płatki i zagniatamy składniki razem. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne – dosypujemy więcej mąki.
3.PIECZEMY SPÓD PLACKA:
Na dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy 3/5 kruszonki. Rozkładamy ciasto równomiernie, dociskając je. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Pieczemy na złoty kolor ok. 12-14 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY RABARBAR:
Rabarbar obieramy, a następnie kroimy na kawałki długości 1-1,5 cm. Dodajemy konfiturę. Całość mieszamy.
5.PIECZEMY PLACEK:
Rabarbar układamy równomiernie na podpieczonym cieście. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Wkładamy placek do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Owsiany placek z rabarbarem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY PŁATKI OWSIANE

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem (tak aby woda sięgała nieco nad powierzchnię płatków) i odstawiamy na 10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY OWSIANĄ KRUSZONKĘ

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Rozcieramy kawałki masła z mąką. Ciasto powinno wyglądać jak kruszonka. Dodajemy przestudzone płatki i zagniatamy składniki razem. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne – dosypujemy więcej mąki.

3

PIECZEMY SPÓD PLACKA

Na dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy 3/5 kruszonki. Rozkładamy ciasto równomiernie, dociskając je. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Pieczemy na złoty kolor ok. 12-14 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY RABARBAR

Rabarbar obieramy, a następnie kroimy na kawałki długości 1-1,5 cm. Dodajemy konfiturę. Całość mieszamy.

5

PIECZEMY PLACEK

Rabarbar układamy równomiernie na podpieczonym cieście. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Wkładamy placek do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5340 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

445 kcal

🥑

Tłuszcz

22,2 g

🌾

Węglowodany

58,4 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy

Owsiany placek z rabarbarem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl