createyourhealth.pl

Empanadas z tuńczykiem i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.

Empanadas z tuńczykiem i oliwkami

Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
masło - 50 g
oliwki zielone - 50 g
sól - 1 szczypta
tuńczyk w oleju - 185 g
ser twaróg półtłusty - 100 g
ryż brązowy - 125 g
mąka pszenna - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, 1/2:
łyżeczki soli, pokrojone w kostkę masło i 75 ml letniej wody zagnieść na gładkie ciasto.
2.POZOSTAWIĆ POD PRZYKRYCIEM:
w temperaturze pokojowej mniej więcej na 30 minut.
3.JAJKA GOTOWAĆ NA:
twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut.
4.ODCEDZIĆ, PRZELAĆ ZIMNĄ:
wodą i pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać i grubo posiekać.
5.TUŃCZYKA I OLIWKI:
osączyć, oliwki grubo posiekać.
6.OBA SKŁADNIKI WYMIESZAĆ:
z jajkiem, ryżem i twarogiem, doprawić solą i pieprzem.
7.CIASTO CIENKO ROZWAŁKOWAĆ:
na 2-3 mm, podsypując mąką, a następnie wyciąć 12 krążków (o średnicy ok.
8.12 CM:
każdy).
9.NA ŚRODKU KAŻDEGO:
krążka umieścić trochę farszu, ciasto złożyć w półksiężyce i docisnąć złączone brzegi widelcem.
10.PIEROŻKI UŁOŻYĆ NA:
blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem.
11.PIEC W NAGRZANYM:
piekarniku w temperaturze 200°C przez mniej więcej 25 minut na złotobrązowy kolor, aż będą chrupiące.
12.PODAWAĆ NA CIEPŁO:
lub na zimno.
13.ZNAKOMICIE SMAKUJĄ Z:
chutney pomidorowym lub guacamole.
Empanadas z tuńczykiem i oliwkami

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, 1/2

łyżeczki soli, pokrojone w kostkę masło i 75 ml letniej wody zagnieść na gładkie ciasto.

2

POZOSTAWIĆ POD PRZYKRYCIEM

w temperaturze pokojowej mniej więcej na 30 minut.

3

JAJKA GOTOWAĆ NA

twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut.

4

ODCEDZIĆ, PRZELAĆ ZIMNĄ

wodą i pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać i grubo posiekać.

5

TUŃCZYKA I OLIWKI

osączyć, oliwki grubo posiekać.

6

OBA SKŁADNIKI WYMIESZAĆ

z jajkiem, ryżem i twarogiem, doprawić solą i pieprzem.

7

CIASTO CIENKO ROZWAŁKOWAĆ

na 2-3 mm, podsypując mąką, a następnie wyciąć 12 krążków (o średnicy ok.

8

12 CM

każdy).

9

NA ŚRODKU KAŻDEGO

krążka umieścić trochę farszu, ciasto złożyć w półksiężyce i docisnąć złączone brzegi widelcem.

10

PIEROŻKI UŁOŻYĆ NA

blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem.

11

PIEC W NAGRZANYM

piekarniku w temperaturze 200°C przez mniej więcej 25 minut na złotobrązowy kolor, aż będą chrupiące.

12

PODAWAĆ NA CIEPŁO

lub na zimno.

13

ZNAKOMICIE SMAKUJĄ Z

chutney pomidorowym lub guacamole.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2304,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

576 kcal

🥑

Tłuszcz

21,6 g

🌾

Węglowodany

65 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

28,3 g

Podobne przepisy

Empanadas z tuńczykiem i oliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl