createyourhealth.pl

Tarta serowa bez laktozy i glutenu • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna i słodka tarta serowa, która będzie idealną słodką przekąską lub deserem dla każdego, kto unika laktozy i glutenu! Przygotuj ją i poznaj nowe oblicze sernika.

Tarta serowa bez laktozy i glutenu

Pyszna i słodka tarta serowa, która będzie idealną słodką przekąską lub deserem dla każdego, kto unika laktozy i glutenu! Przygotuj ją i poznaj nowe oblicze sernika.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka bezglutenowe - 240 g
masło bez laktozy - 60 g
serek wiejski bez laktozy - 400 g
mascarpone bez laktozy - 250 g
jajko - 3 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
cukier drobny - 100 g
truskawka - 70 g
jeżyna - 60 g
borówki - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Ciastka bezglutenowe rozdrabniamy i mieszamy z miękkim masłem. Następnie przekładamy je na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię. Spód odkładamy do lodówki, aby delikatnie stwardniał.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Wszystkie składniki masy serowej przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Całość blendujemy na dość gładką i płynną masę, którą następnie przelewamy do tortownicy.
3.PIECZEMY TARTĘ:
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Tartę pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 150°C. Upieczone ciasto studzimy przez pierwsze 15 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku, aby jak najmniej opadło. Następnie studzimy je całkowicie.
4.DEKORUJEMY TARTĘ:
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy je wraz z jeżynami i borówkami na wystudzonej tarcie. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Tarta serowa bez laktozy i glutenu

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciastka bezglutenowe rozdrabniamy i mieszamy z miękkim masłem. Następnie przekładamy je na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię. Spód odkładamy do lodówki, aby delikatnie stwardniał.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Wszystkie składniki masy serowej przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Całość blendujemy na dość gładką i płynną masę, którą następnie przelewamy do tortownicy.

3

PIECZEMY TARTĘ

Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Tartę pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 150°C. Upieczone ciasto studzimy przez pierwsze 15 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku, aby jak najmniej opadło. Następnie studzimy je całkowicie.

4

DEKORUJEMY TARTĘ

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy je wraz z jeżynami i borówkami na wystudzonej tarcie. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3497,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

291,5 kcal

🥑

Tłuszcz

18,9 g

🌾

Węglowodany

23,5 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy

Tarta serowa bez laktozy i glutenu - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl