createyourhealth.pl

Wegańskie bajgle buraczane • przepis • składniki • przygotowanie

Bajgle buraczane cudownie delikatne, puszyste i o pięknym kolorze. Każdemu wyjdą idealnie! Aby od razu się w nich zakochać, wystarczy spróbować!

Wegańskie bajgle buraczane

Bajgle buraczane cudownie delikatne, puszyste i o pięknym kolorze. Każdemu wyjdą idealnie! Aby od razu się w nich zakochać, wystarczy spróbować!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżka
drożdże świeże - 25 g
buraki gotowane - 1 szt.
mąka pszenna - 450 g
oliwa z oliwek - 20 ml
sól - 1 łyżeczka
napój roślinny - 30 ml
syrop klonowy - 0,5 łyżeczki
sezam biały - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Mąkę pszenną, oliwę, sól oraz zaczyn przekładamy do misy robota i wyrabiamy przez 10 minut za pomocą haka. Ciasto musi być jednolite i gładkie.
2.ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3.FORMUJEMY BAJGLE:
Ciasto ponownie wyrabiamy przez ok. minutę po wyjęciu z misy. Formujemy bajgle: odrywamy od całości kawałek ciasta i formujemy z niego kulkę o wielkości mandarynki. W środek wciskamy palec, aby powstała duża, charakterystyczna dla bajgla dziurka.
4.SMARUJEMY BAJGLE I ODSTAWIAMY DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA:
Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mleko mieszamy z syropem klonowym w niewielkiej miseczce. Smarujemy bajgle i posypujemy jasnym oraz ciemnym sezamem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
5.PIECZEMY BAJGLE:
Bajgle pieczemy ok. 20 minut w piekarniku z funkcją grzania góra-dół rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Wegańskie bajgle buraczane

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Mąkę pszenną, oliwę, sól oraz zaczyn przekładamy do misy robota i wyrabiamy przez 10 minut za pomocą haka. Ciasto musi być jednolite i gładkie.

2

ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

3

FORMUJEMY BAJGLE

Ciasto ponownie wyrabiamy przez ok. minutę po wyjęciu z misy. Formujemy bajgle: odrywamy od całości kawałek ciasta i formujemy z niego kulkę o wielkości mandarynki. W środek wciskamy palec, aby powstała duża, charakterystyczna dla bajgla dziurka.

4

SMARUJEMY BAJGLE I ODSTAWIAMY DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA

Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mleko mieszamy z syropem klonowym w niewielkiej miseczce. Smarujemy bajgle i posypujemy jasnym oraz ciemnym sezamem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

5

PIECZEMY BAJGLE

Bajgle pieczemy ok. 20 minut w piekarniku z funkcją grzania góra-dół rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2034,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

290,6 kcal

🥑

Tłuszcz

4,8 g

🌾

Węglowodany

54,3 g

🥬

Błonnik

9,3 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy

Wegańskie bajgle buraczane - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl