createyourhealth.pl

Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie

Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!

Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi

Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
fasola szparagowa - 500 g
kurki - 20 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
orzech włoski - 20 g
sól - 1 szczypta
wino białe - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.FASOLKĘ MYJEMY, ODCEDZAMY:
i obcinamy oba końce.
2.W DUŻYM GARNKU:
gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy przygotowaną fasolkę.
3.GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI:
10-15 minut, a następnie odcedzamy.
4.ORZECHY SIEKAMY I:
wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię.
5.PRAŻYMY ORZECHY, STALE:
potrząsając patelnią, by się nie przypaliły.
6.GDY ZACZNĄ SIĘ:
rumienić, zdjejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki i zostawiamy do wystygnięcia.
7.KURKI CZYŚCIMY I:
myjemy, przycinamy trzonki i kroimy na plasterki.
8.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone kurki.
9.GOTUJEMY NA ŚREDNIM:
ogniu, aż wyparuje puszczona przez grzyby woda, a następnie dodajemy białe wino, podsmażamy jeszcze przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
10.DO PODSMAŻONYCH GRZYBÓW:
dodajemy fasolkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszmy razem.
11.PODAJEMY POSYPANE PRAŻONYMI:
orzechami włoskimi.
Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FASOLKĘ MYJEMY, ODCEDZAMY

i obcinamy oba końce.

2

W DUŻYM GARNKU

gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy przygotowaną fasolkę.

3

GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI

10-15 minut, a następnie odcedzamy.

4

ORZECHY SIEKAMY I

wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię.

5

PRAŻYMY ORZECHY, STALE

potrząsając patelnią, by się nie przypaliły.

6

GDY ZACZNĄ SIĘ

rumienić, zdjejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki i zostawiamy do wystygnięcia.

7

KURKI CZYŚCIMY I

myjemy, przycinamy trzonki i kroimy na plasterki.

8

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone kurki.

9

GOTUJEMY NA ŚREDNIM

ogniu, aż wyparuje puszczona przez grzyby woda, a następnie dodajemy białe wino, podsmażamy jeszcze przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

10

DO PODSMAŻONYCH GRZYBÓW

dodajemy fasolkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszmy razem.

11

PODAJEMY POSYPANE PRAŻONYMI

orzechami włoskimi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

482,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

120,6 kcal

🥑

Tłuszcz

7,6 g

🌾

Węglowodany

10 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

3,6 g

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl