Chlebek mięsny po grecku z tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ OGÓREK
zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dokładnie odsącz na sicie z nadmiaru wody.
PRZYGOTUJ BLACHĘ WYŁOŻONA
pergaminem tarkę sito Mięsny chlebek Do miski dajemy mięso mielone, pokrojone w drobną kostkę cukinię i paprykę, czarne oliwki pokrojone w talarki, posiekany i roztarty ząbek czosnku, przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę fetę.
KROMKI CHLEBA POKROJONE
w kostkę dodajemy do mielonego mięsa wraz z posiekanymi ziołami: natką pietruszki, szczypiorkiem z dymki i tymiankiem.
DOPRAWIAMY OSTRA I
słodka papryka, pieprzem, sola oraz dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.
W OSOBNEJ MISECZCE
mieszamy jaja i dodajemy do farszu. DOKŁADNIE MIESZAMY: rękoma.
BLASZKĘ WYKŁADAMY PAPIEREM
pergaminowym, papier polewamy oliwa.
NA PERGAMIN PRZEKŁADAMY
uformowany chlebek. POWIERZCHNIE CHLEBKA POLEWAMY: oliwa.
DOOKOŁA CHLEBKA KŁADZIEMY
gałązki świeżego rozmarynu i gałązki z pomidorami koktajlowymi, które polewamy oliwa z oliwek, doprawiamy sola i pieprzem.
CHLEBEK Z DODATKAMI
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy od 45 minut do godziny.
TZATZIKI POSIEKANY SZCZYPIOREK
oraz porwane na mniejsze kawałki liście mięty przekładamy do miski.
NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE
szalotki, posiekany czosnek oraz starty wcześniej, odsączony z nadmiaru wody ogórek.
NASTĘPNIE DODAJEMY JOGURT
typu greckiego i doprawiamy ostrą papryką oraz sokiem z cytryny. DOPRAWIAMY PIEPRZEM I: sola.
DOKŁADNIE MIESZAMY. TZATZIKI PRZEKŁADAMY DO
miseczki.
DEKORUJEMY LISTKAMI MIĘTY,
posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki.
UPIECZONY CHLEBEK PRZEKŁADAMY
na talerz, dekorujemy upieczonymi pomidorami.
CHLEBEK POLEWAMY SOSEM
pozostałym na blaszce, na której się piekł.
DEKORUJEMY KILKOMA GAŁĄZKAMI
świeżego rozmarynu. PODAJEMY Z SOSEM: tzatziki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1901,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
475,4 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
42,1 g
Błonnik
29,5 g
Białko
29,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!

Sałatka z buraków z miętą i serem
Buraki, mięta i sera. Z takich składników stworzył Karol niezwykłą i pyszną kompozycję, której musisz spróbować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.

Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Nie bój się urozmaicania klasyki. Spróbuj crème brûlée w zupełnie nowym wydaniu – z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem!

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Imam bayildi – nadziewane bakłażany
Pyszne zapiekane w piecu łódeczki z wydrążonych bakłażanów wypełnione farszem z pomidorów, papryki, czosnku i przypraw.

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.

Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.