createyourhealth.pl

Faszerowana pizza z grilla • przepis • składniki • przygotowanie

Drożdżowy placek wypełniony farszem z dwóch rodzajów sera i suszonych pomidorów – oto przepis Karola na pizzę… z grilla! Podaj ją z burratą, rukolą i szynką parmeńską!

Faszerowana pizza z grilla

Drożdżowy placek wypełniony farszem z dwóch rodzajów sera i suszonych pomidorów – oto przepis Karola na pizzę… z grilla! Podaj ją z burratą, rukolą i szynką parmeńską!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chili mielone - 1 łyżka
pomidor suszony - 100 g
grana padano - 100 g
mozzarella, tarta - 100 g
cukier - 1 łyżka
drożdże suszone - 7 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
woda - 200 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
rukola - 40 g
sól - 5 g
szynka parmeńska - 160 g
mąka pszenna - 20 g
burrata - 1 szt.
olej po suszonych pomidorach - 1 łyżka
natka pietruszki - 1 łyżka
czosnek granulowany - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę łączymy w misce z suszonymi drożdżami, cukrem i solą. Dolewamy wodę, wyrabiamy ciasto i przekładamy je na blat oprószony mąką.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę przekładamy do miski (olej zostawiamy na później). Dodajemy mozzarellę, ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach i liofilizowane warzywa. Mieszamy.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie oprószonym mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część rozgniatamy na placek.
4.FASZERUJEMY CIASTO:
Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu i sklejamy krawędzie ciasta, by utworzyło sakiewkę. Mocno dociskamy łączenia, a następnie delikatnie spłaszczamy sakiewki, tak by farsz równomiernie rozłożył się wewnątrz placka.
5.GRILLUJEMY PIZZĘ:
Pizzę grillujemy po 5 minut z każdej strony. Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, możemy upiec ją w piekarniku lub użyć suchej patelni.
6.PODAJEMY PIZZĘ Z DODATKAMI:
Na upieczoną pizzę wykładamy rukolę, kawałki szynki i burratę porwaną na mniejsze części. Całość skrapiamy olejem po suszonych pomidorach.
Faszerowana pizza z grilla

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę łączymy w misce z suszonymi drożdżami, cukrem i solą. Dolewamy wodę, wyrabiamy ciasto i przekładamy je na blat oprószony mąką.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę przekładamy do miski (olej zostawiamy na później). Dodajemy mozzarellę, ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach i liofilizowane warzywa. Mieszamy.

3

WYRABIAMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie oprószonym mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część rozgniatamy na placek.

4

FASZERUJEMY CIASTO

Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu i sklejamy krawędzie ciasta, by utworzyło sakiewkę. Mocno dociskamy łączenia, a następnie delikatnie spłaszczamy sakiewki, tak by farsz równomiernie rozłożył się wewnątrz placka.

5

GRILLUJEMY PIZZĘ

Pizzę grillujemy po 5 minut z każdej strony. Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, możemy upiec ją w piekarniku lub użyć suchej patelni.

6

PODAJEMY PIZZĘ Z DODATKAMI

Na upieczoną pizzę wykładamy rukolę, kawałki szynki i burratę porwaną na mniejsze części. Całość skrapiamy olejem po suszonych pomidorach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3745,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

936,4 kcal

🥑

Tłuszcz

32,2 g

🌾

Węglowodany

115,6 g

🥬

Błonnik

47,9 g

💪

Białko

47,9 g

Podobne przepisy

Faszerowana pizza z grilla - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl