createyourhealth.pl

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy

Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gruszka - 250 g
liść laurowy - 1 szt.
marchew - 200 g
masło - 3 łyżki
miód - 2 łyżeczki
seler naciowy - 250 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
sandacz - 650 g
soczewica zielona - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY SOCZEWICĘ:
Zieloną soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie (soczewica musi być całkowicie pokryta wodą). Jeśli soczewicy wcześniej nie namoczymy, czas gotowania wydłuży się do ok. 35-40 minut.
2.GOTUJEMY SOCZEWICĘ:
Filety rybne rozmrażamy. Soczewicę osączamy i gotujemy w świeżej wodzie (soczewica musi być całkowicie pokryta wodą) z dodatkiem liścia laurowego i tymianku pod przykryciem przez 10-15 minut, aż będzie miękka.
3.SMAŻYMY WARZYWA:
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Selera naciowego oczyszczamy i kroimy w małe plasterki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Marchewki dusimy na 1 łyżce roztopionego masła przez 3 minuty. Dodajemy selera i cebule i smażymy razem przez około 5 minut. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i miodem. Soczewicę osączamy i dodajemy, mieszając.
4.SMAŻYMY RYBĘ:
Sandacza myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na pozostałym, rozgrzanym maśle od strony skóry przez 4 minuty, aż będzie chrupiący. Obracamy i w zależności od grubości filetów smażymy kolejne 4-6 minut.
Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY SOCZEWICĘ

Zieloną soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie (soczewica musi być całkowicie pokryta wodą). Jeśli soczewicy wcześniej nie namoczymy, czas gotowania wydłuży się do ok. 35-40 minut.

2

GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Filety rybne rozmrażamy. Soczewicę osączamy i gotujemy w świeżej wodzie (soczewica musi być całkowicie pokryta wodą) z dodatkiem liścia laurowego i tymianku pod przykryciem przez 10-15 minut, aż będzie miękka.

3

SMAŻYMY WARZYWA

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Selera naciowego oczyszczamy i kroimy w małe plasterki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Marchewki dusimy na 1 łyżce roztopionego masła przez 3 minuty. Dodajemy selera i cebule i smażymy razem przez około 5 minut. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i miodem. Soczewicę osączamy i dodajemy, mieszając.

4

SMAŻYMY RYBĘ

Sandacza myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na pozostałym, rozgrzanym maśle od strony skóry przez 4 minuty, aż będzie chrupiący. Obracamy i w zależności od grubości filetów smażymy kolejne 4-6 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1516,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

189,6 kcal

🥑

Tłuszcz

4,9 g

🌾

Węglowodany

17 g

🥬

Błonnik

19,4 g

💪

Białko

19,4 g

Podobne przepisy

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl