createyourhealth.pl

Focaccia bezglutenowa • przepis • składniki • przygotowanie

Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Focaccia bezglutenowa

Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól morska - 0,5 łyżeczki
syrop klonowy - 1 łyżka
woda gazowana - 375 ml
mąka bezglutenowa - 260 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano suszone - 1 łyżeczka
pomidor suszony - 6 szt.
rozmaryn świeży - 24 g
sól himalajska - 1 szczypta
chili płatki - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę łączymy w misce z proszkiem do pieczenia i solą. Dolewamy oliwę, syrop klonowy i wodę gazowaną. Mieszamy.
2.PIECZEMY FOCACCIĘ:
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie po dnie. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy oregano, solą oraz płatkami chili. Na wierzchu układamy suszone pomidory.
Focaccia bezglutenowa

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę łączymy w misce z proszkiem do pieczenia i solą. Dolewamy oliwę, syrop klonowy i wodę gazowaną. Mieszamy.

2

PIECZEMY FOCACCIĘ

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie po dnie. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy oregano, solą oraz płatkami chili. Na wierzchu układamy suszone pomidory.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1244,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

103,7 kcal

🥑

Tłuszcz

2,7 g

🌾

Węglowodany

18,6 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

1,3 g

Podobne przepisy

Focaccia bezglutenowa - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl