createyourhealth.pl

Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie i smakujące latem galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu. To pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu

Słodkie i smakujące latem galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu. To pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 350 ml
cukier drobny - 200 g
mąka ziemniaczana - 4 łyżki
żelatyna - 5 łyżeczek
syrop z kwiatów czarnego bzu - 150 ml
sok z cytryny - 2 łyżki
cukier puder - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Do rondelka przelewamy 250 ml wody i wsypujemy drobny cukier. Całość gotujemy, aż cukier się rozpuści. Pozostałą wodę dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną w osobnej misce. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy, aby napęczniała.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA GALARETKĘ:
Zawiesinę mąki z wodą wlewamy do gotującej się wody z cukrem i cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Następnie rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego syrop z kwiatów czarnego bzu, sok z cytryny oraz napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
3.CHŁODZIMY GALARETKĘ:
Gotową masę przekładamy do wybranego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i studzimy. Wystudzoną galaretkę przekładamy do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
4.KROIMY GALARETKĘ:
Dobrze schłodzoną galaretkę wyjmujemy z pojemnika i kroimy w kostkę. Tak powstałe galaretki dokładnie oprószamy cukrem pudrem.
Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Do rondelka przelewamy 250 ml wody i wsypujemy drobny cukier. Całość gotujemy, aż cukier się rozpuści. Pozostałą wodę dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną w osobnej misce. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy, aby napęczniała.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA GALARETKĘ

Zawiesinę mąki z wodą wlewamy do gotującej się wody z cukrem i cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Następnie rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego syrop z kwiatów czarnego bzu, sok z cytryny oraz napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

3

CHŁODZIMY GALARETKĘ

Gotową masę przekładamy do wybranego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i studzimy. Wystudzoną galaretkę przekładamy do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

4

KROIMY GALARETKĘ

Dobrze schłodzoną galaretkę wyjmujemy z pojemnika i kroimy w kostkę. Tak powstałe galaretki dokładnie oprószamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1254,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

209 kcal

🥑

Tłuszcz

0 g

🌾

Węglowodany

49,2 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

3,7 g

Podobne przepisy

Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl