createyourhealth.pl

Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.

Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii

Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso mielone wołowo-wieprzowe - 1 kg
olej rzepakowy - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 2 g
papryka mielona ostra - 2 g
kminek mielony - 3 g
masło - 2 łyżki
mleko - 500 ml
cebula - 2 szt.
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt.
pomidory krojone z puszki - 800 g
mąka pszenna - 1 łyżka
kasza gryczana - 300 g
żółtka jaj - 3 szt.
natka pietruszki - 1 pęczek
cukinia - 2 szt.
majeranek - 3 szczypty
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
twaróg wędzony - 125 g
ser żółty wędzony - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
Moździerz Tarkę o grubych oczkach Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg) Przygotuj wcześniej: Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie.
2.MIĘSO MIĘSO MIELONE:
solimy, doprawiamy białym mielonym pieprzem i smażymy na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor.
3.LEKKO PRZYSMAŻONE DZIELIMY:
na patelni za pomocą łopatki na mniejsze kawałki, następnie mięso dobrze przesmażamy.
4.USMAŻONE MIĘSO DOPRAWIAMY:
roztartym w moździerzu kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu.
5.TAK PRZYGOTOWANE, PRZEKŁADAMY:
do naczynia.
6.SOS BESZAMEL (ZASMAŻKA):
Do garnka dodajemy masło i mąkę, gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
7.DODAJEMY 2 POSIEKANE:
ząbki czosnku oraz dużą szczyptę majeranku i mieszamy.
8.PODGRZEWAMY 2-3 MINUTY,:
dodajemy mleko i ponownie mieszamy.
9.NA KOŃCU DOSYPUJEMY:
biały mielony pieprz.
10.CUKINIA NA PATELNI,:
na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego.
11.SMAŻYMY POSIEKANĄ W:
kostkę cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku.
12.MARCHEW I PIETRUSZKĘ:
obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
13.
PIETRUSZKĘ SIEKAMY.
14.DO CEBULI I:
czosnku dodajemy marchew, pietruszkę i szczyptę majeranku.
15.PRZESMAŻAMY, DODAJEMY NIEWIELKĄ:
ilość wody i ponownie podduszamy ok. 5 MINUT.
16.DODAJEMY PRZESMAŻONE MIĘSO:
i dokładnie mieszamy.
17.CAŁOŚĆ ŁĄCZYMY Z:
pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sosem i odparowujemy przez mniej więcej 10 minut.
18.NASTĘPNIE DODAJEMY 1:
łyżkę mąki, mieszamy i chwilę smażymy.
19.UGOTOWANĄ KASZĘ GRYCZANĄ:
przesypujemy do naczynia, na kaszę wylewamy sos beszamel i wysypujemy posiekaną natkę pietruszki. WSZYSTKO RAZEM DOKŁADNIE: mieszamy.
20.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
soli i pieprzu oraz 3-4 żółtka jajek. MIESZAMY NA JEDNOLITĄ: masę.
21.CUKINIE MYJEMY I:
kroimy w plastry o grubości ok.
22.1-1,5 CM, MARYNUJEMY:
olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
23.
MIESZAMY CAŁOŚĆ.
24.PRZESMAŻAMY NA PATELNI,:
na lekko brązowy kolor. NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY CUKINIĘ: na talerz.
25.CZYSTE NACZYNIE ŻAROODPORNE:
smarujemy dokładnie olejem rzepakowym.
26.PODSYPUJEMY MĄKĄ, WYKŁADAMY:
kaszę na dno naczynia żaroodpornego.
27.NA KASZĘ WYKŁADAMY:
pierwszą część sera pokrojonego w paseczki, na ser wykładamy mięso z warzywami.
28.NA MIĘSO WYKŁADAMY:
pokrojone plastry cukinii.
29.PLASTRY CUKINII POSYPUJEMY:
serem wędzonym, pokrojonym w paseczki.
30.CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO:
piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 20-30 minut.
31.JAK PODAWAĆ PO:
wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypujemy ją serem.
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

Moździerz Tarkę o grubych oczkach Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg) Przygotuj wcześniej: Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie.

2

MIĘSO MIĘSO MIELONE

solimy, doprawiamy białym mielonym pieprzem i smażymy na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor.

3

LEKKO PRZYSMAŻONE DZIELIMY

na patelni za pomocą łopatki na mniejsze kawałki, następnie mięso dobrze przesmażamy.

4

USMAŻONE MIĘSO DOPRAWIAMY

roztartym w moździerzu kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu.

5

TAK PRZYGOTOWANE, PRZEKŁADAMY

do naczynia.

6

SOS BESZAMEL (ZASMAŻKA)

Do garnka dodajemy masło i mąkę, gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając.

7

DODAJEMY 2 POSIEKANE

ząbki czosnku oraz dużą szczyptę majeranku i mieszamy.

8

PODGRZEWAMY 2-3 MINUTY,

dodajemy mleko i ponownie mieszamy.

9

NA KOŃCU DOSYPUJEMY

biały mielony pieprz.

10

CUKINIA NA PATELNI,

na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego.

11

SMAŻYMY POSIEKANĄ W

kostkę cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku.

12

MARCHEW I PIETRUSZKĘ

obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

13

PIETRUSZKĘ SIEKAMY.

14

DO CEBULI I

czosnku dodajemy marchew, pietruszkę i szczyptę majeranku.

15

PRZESMAŻAMY, DODAJEMY NIEWIELKĄ

ilość wody i ponownie podduszamy ok. 5 MINUT.

16

DODAJEMY PRZESMAŻONE MIĘSO

i dokładnie mieszamy.

17

CAŁOŚĆ ŁĄCZYMY Z

pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sosem i odparowujemy przez mniej więcej 10 minut.

18

NASTĘPNIE DODAJEMY 1

łyżkę mąki, mieszamy i chwilę smażymy.

19

UGOTOWANĄ KASZĘ GRYCZANĄ

przesypujemy do naczynia, na kaszę wylewamy sos beszamel i wysypujemy posiekaną natkę pietruszki. WSZYSTKO RAZEM DOKŁADNIE: mieszamy.

20

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

soli i pieprzu oraz 3-4 żółtka jajek. MIESZAMY NA JEDNOLITĄ: masę.

21

CUKINIE MYJEMY I

kroimy w plastry o grubości ok.

22

1-1,5 CM, MARYNUJEMY

olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.

23

MIESZAMY CAŁOŚĆ.

24

PRZESMAŻAMY NA PATELNI,

na lekko brązowy kolor. NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY CUKINIĘ: na talerz.

25

CZYSTE NACZYNIE ŻAROODPORNE

smarujemy dokładnie olejem rzepakowym.

26

PODSYPUJEMY MĄKĄ, WYKŁADAMY

kaszę na dno naczynia żaroodpornego.

27

NA KASZĘ WYKŁADAMY

pierwszą część sera pokrojonego w paseczki, na ser wykładamy mięso z warzywami.

28

NA MIĘSO WYKŁADAMY

pokrojone plastry cukinii.

29

PLASTRY CUKINII POSYPUJEMY

serem wędzonym, pokrojonym w paseczki.

30

CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO

piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 20-30 minut.

31

JAK PODAWAĆ PO

wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypujemy ją serem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5791,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1447,8 kcal

🥑

Tłuszcz

81,3 g

🌾

Węglowodany

99,2 g

🥬

Błonnik

15,4 g

💪

Białko

85 g

Podobne przepisy