createyourhealth.pl

Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na kurczaka z egzotycznym akcentem – glazurowane udka podawane z marokańską sałatką.

Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką

Wypróbuj przepis na kurczaka z egzotycznym akcentem – glazurowane udka podawane z marokańską sałatką.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak udko - 12 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 125 g
kolendra suszona - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g
cebula - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
pomidor czerwony - 6 szt.
kminek cały - 1 łyżeczka
ocet - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
natka pietruszki - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.GLAZUROWANE UDKA DO:
miski przekładamy musztardę, oliwę, drobno posiekany czosnek, miód, posiekaną kolendrę, roztartą w moździerzu suszoną kolendrę, sól i pieprz. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.
2.UMYTE, OSUSZONE I:
pozbawione skóry udka dokładnie obtaczamy w powstałej marynacie.
3.NASTĘPNIE UKŁADAMY JE:
na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg).
4.PIECZEMY PRZEZ 30:
minut.
5.JEŚLI POWIERZCHNIA UD:
skarmelizuje się znacznie, możemy obniżyć temperaturę pieczenia do 160°C (termoobieg) i owinąć górę blachy lub naczynia folią aluminiową.
6.SAŁATKA OBRANY I:
pokrojony w drobną kostkę ogórek łącztmy w misce z pomidorami pokrojonymi w drobą kostkę i cebulą pokrojoną w piórka.
7.DODAJEMY POSIEKANĄ NATKĘ:
pietruszki, roztarty w moździerzu kminek, oliwę z oliwek, 2 łyżki octu (lub, opcjonalnie, soku z cytryny). DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
8.CAŁOŚĆ MIESZAMY. UPIECZONE UDKA PRZEKŁADAMY:
na talerz.
9.PODAJEMY Z SAŁATKĄ:
w miseczce.
Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GLAZUROWANE UDKA DO

miski przekładamy musztardę, oliwę, drobno posiekany czosnek, miód, posiekaną kolendrę, roztartą w moździerzu suszoną kolendrę, sól i pieprz. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.

2

UMYTE, OSUSZONE I

pozbawione skóry udka dokładnie obtaczamy w powstałej marynacie.

3

NASTĘPNIE UKŁADAMY JE

na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg).

4

PIECZEMY PRZEZ 30

minut.

5

JEŚLI POWIERZCHNIA UD

skarmelizuje się znacznie, możemy obniżyć temperaturę pieczenia do 160°C (termoobieg) i owinąć górę blachy lub naczynia folią aluminiową.

6

SAŁATKA OBRANY I

pokrojony w drobną kostkę ogórek łącztmy w misce z pomidorami pokrojonymi w drobą kostkę i cebulą pokrojoną w piórka.

7

DODAJEMY POSIEKANĄ NATKĘ

pietruszki, roztarty w moździerzu kminek, oliwę z oliwek, 2 łyżki octu (lub, opcjonalnie, soku z cytryny). DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

8

CAŁOŚĆ MIESZAMY. UPIECZONE UDKA PRZEKŁADAMY

na talerz.

9

PODAJEMY Z SAŁATKĄ

w miseczce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3253,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

542,3 kcal

🥑

Tłuszcz

37,5 g

🌾

Węglowodany

12,8 g

🥬

Błonnik

37,4 g

💪

Białko

37,4 g

Podobne przepisy

Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl