createyourhealth.pl

Czekoladowy tort "Nicolas • przepis • składniki • przygotowanie

Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Czekoladowy tort "Nicolas

Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 6 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 650 - 120 g
czekolada deserowa >70% kakao - 150 g
cukier - 70 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
woda - 70 ml
whisky - 70 ml
masło - 20 g
śmietana 30% - 150 ml
czekolada deserowa - 150 g
powidła śliwkowe - 600 g
marcepan - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJA:
ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2.ROZTAPIAMY MASŁO, CZEKOLADĘ:
i łączymy je z powidłami.
3.MIESZAMY CAŁOŚĆ Z:
ubitymi jajami.
4.DO MASY DODAJEMY:
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
5.PIECZEMY W TORTOWNICY:
o średnicy 24 cm przez 40-45 minut w temp.
6.180°C (Z:
termoobiegiem).
7.PONCZ DO NASĄCZENIA:
Składniki zagotowujemy.
8.OPCJONALNIE NA SAMYM:
końcu dodajemy whisky.
9.POLEWA CZEKOLADOWA ŚMIETANKĘ:
zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
10.DODAJEMY MIĘKKIE:
masło.
11.MIESZAMY, ODSTAWIAMY DO:
przestudzenia.
12.WYSTUDZONY BISZKOPT WYRÓWNUJEMY:
poprzez ścięcie górnej warstwy.
13.NASTĘPNIE PRZEKRAWAMY GO:
na dwie równe części i nasączamy ponczem.
14.POWIDŁA SMAŻYMY NA:
patelni przez kilka minut.
15.NA PIERWSZYM KRĄŻKU:
biszkoptu rozsmarowujemy gorące powidła, kładziemy na nie drugi biszkopt.
16.CAŁY TORT ZE:
wszystkich stron smarujemy gorącymi powidłami.
17.MARCEPAN ROZWAŁKOWUJEMY NA:
grubość 2-3 mm, obkładamy nim górę tortu.
18.OBLEWAMY TORT CZEKOLADOWĄ:
polewą.
Czekoladowy tort "Nicolas

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJA

ubijamy z cukrem na puszystą masę.

2

ROZTAPIAMY MASŁO, CZEKOLADĘ

i łączymy je z powidłami.

3

MIESZAMY CAŁOŚĆ Z

ubitymi jajami.

4

DO MASY DODAJEMY

przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

5

PIECZEMY W TORTOWNICY

o średnicy 24 cm przez 40-45 minut w temp.

6

180°C (Z

termoobiegiem).

7

PONCZ DO NASĄCZENIA

Składniki zagotowujemy.

8

OPCJONALNIE NA SAMYM

końcu dodajemy whisky.

9

POLEWA CZEKOLADOWA ŚMIETANKĘ

zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

10

DODAJEMY MIĘKKIE

masło.

11

MIESZAMY, ODSTAWIAMY DO

przestudzenia.

12

WYSTUDZONY BISZKOPT WYRÓWNUJEMY

poprzez ścięcie górnej warstwy.

13

NASTĘPNIE PRZEKRAWAMY GO

na dwie równe części i nasączamy ponczem.

14

POWIDŁA SMAŻYMY NA

patelni przez kilka minut.

15

NA PIERWSZYM KRĄŻKU

biszkoptu rozsmarowujemy gorące powidła, kładziemy na nie drugi biszkopt.

16

CAŁY TORT ZE

wszystkich stron smarujemy gorącymi powidłami.

17

MARCEPAN ROZWAŁKOWUJEMY NA

grubość 2-3 mm, obkładamy nim górę tortu.

18

OBLEWAMY TORT CZEKOLADOWĄ

polewą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6906 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

575,5 kcal

🥑

Tłuszcz

26,1 g

🌾

Węglowodany

73,9 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy