Gnocchi z ricotty • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne gnocchi z sera ricotta podane z aromatycznym i mocno usmażonym guanciale to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację we włoskim stylu. Sprawdź, jak smakują!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY GUANCIALE
Guanciale kroimy w paseczki i przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Następnie smażymy je na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż mięso się zarumieni, a większość tłuszczu się wytopi.
WYRABIAMY CIASTO
Do miski wkładamy ser ricotta, jajko, tarty parmezan i sól. Całość mieszamy i następnie zagniatamy, aż masa będzie puszysta i jednolita. Do tak przygotowanej masy stopniowo wsypujemy mąkę i całość mieszamy silikonową szpatułką, aż ciasto będzie zwarte, jednolite i lekko kleiste.
FORMUJEMY GNOCCHI
Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Następnie każdy wałeczek kroimy co ok. 2 cm.
ŁĄCZYMY GNOCCHI Z GUANCIALE
Gotowe gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Ugotowane kluski odcedzamy, przekładamy na patelnię z usmażonym guanciale i dokładnie mieszamy, aby pokryły się tłuszczem.
PODAJEMY GNOCCHI
Wymieszane z guanciale gnocchi przekładamy na talerze, obficie oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami parmezanu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2044 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1022 kcal
Tłuszcz
76,6 g
Węglowodany
46,9 g
Błonnik
0,1 g
Białko
36 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Serowa kula z brokułów
Zaskakujący pomysł na oryginalne danie na przyjęcie. Idealnie sprawdzi się jako pasta do słonych krakersów lub kanapek!

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami
Klasyka sałatki warzywnej ze słodkim akcentem – karmelizowanymi rzodkiewkami! Przygotuj ją i sprawdź, czym jeszcze zaskoczy Cię przepis Darii!

Kanapkowe szaszłyki
Ciekawe pomysły na kanapki to często wyzwanie. Baw się formą i pysznymi, świeżymi składnikami! Przygotuj kanapkowe szaszłyki i skończ z nudnymi drugimi śniadaniami.

Jajecznica w cieście francuskim
Kremowa jajecznica z pysznym wędzonym boczkiem i ciągnącą się mozzarellą w wyjątkowej odsłonie, czyli zapieczona w cieście francuskim.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
Trzy kolory papryk, podane z fetą i doskonałym orzeźwiającym dressingiem z mięty. Spróbuj!

Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.

Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.