createyourhealth.pl

Zupa prowansalska z francuskim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące jarzyny, kremowy ser pavé i esencjonalny bulion łączą się w lekkiej, delikatnej zupie prowansalskiej. Przygotuj ją, wykorzystując sprawdzony przepis Karola.

Zupa prowansalska z francuskim serem

Chrupiące jarzyny, kremowy ser pavé i esencjonalny bulion łączą się w lekkiej, delikatnej zupie prowansalskiej. Przygotuj ją, wykorzystując sprawdzony przepis Karola.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
marchew - 1 szt.
olej rzepakowy - 1 łyżka
pieprz czarny - 2 szczypty
seler naciowy - 100 g
ser pavé - 200 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
śmietana 30% - 100 ml
sól - 1 szczypta
fasola szparagowa - 150 g
ziemniak - 250 g
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
fasolka szparagowa żółta - 150 g
bagietka - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
natka pietruszki - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Bulion przelewamy do garnka.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
Bulion z warzywami zagotowujemy i gotujemy ok. 5-7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
3.ZAPRAWIAMY ZUPĘ:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Zmniejszamy ogień. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, zioła prowansalskie i pieprz.
4.PODAJEMY ZUPĘ:
Gotową zupę podajemy z cząstkami cytryny lub bagietką pokrojoną w plasterki i przesmażoną na patelni. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.
Zupa prowansalska z francuskim serem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Bulion przelewamy do garnka.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

Bulion z warzywami zagotowujemy i gotujemy ok. 5-7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

3

ZAPRAWIAMY ZUPĘ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Zmniejszamy ogień. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, zioła prowansalskie i pieprz.

4

PODAJEMY ZUPĘ

Gotową zupę podajemy z cząstkami cytryny lub bagietką pokrojoną w plasterki i przesmażoną na patelni. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1800,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

450,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20,4 g

🌾

Węglowodany

53,1 g

🥬

Błonnik

16,7 g

💪

Białko

16,7 g

Podobne przepisy

Zupa prowansalska z francuskim serem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl