createyourhealth.pl

Golonka indyka w sosie musztardowym • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca skórka i kruche mięso to podstawy idealnej golonki! Podana z sosem musztardowym smakuje wyśmienicie!

Golonka indyka w sosie musztardowym

Chrupiąca skórka i kruche mięso to podstawy idealnej golonki! Podana z sosem musztardowym smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 200 ml
cebula - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 50 g
miód - 2 łyżki
musztarda francuska - 5 łyżek
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 2 łyżeczki
indyk golonka - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.OBSMAŻAMY GOLONKĘ:
Golonkę doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy golonkę z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2.DOPRAWIAMY GOLONKĘ SKÓRKĄ Z CYTRYNY:
Cebulę i czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na tej samej patelni. Zalewamy bulionem lub wodą. Dodajemy musztardę, miód i majeranek. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy masło, kiedy się rozpuści, gotowym sosem polewamy golonkę. Doprawiamy skórką otartą z całej cytryny.
3.PIECZEMY GOLONKĘ:
Przykrywamy naczynie i pieczemy golonkę przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i przypiekamy golonkę. Upieczoną golonkę skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
Golonka indyka w sosie musztardowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBSMAŻAMY GOLONKĘ

Golonkę doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy golonkę z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2

DOPRAWIAMY GOLONKĘ SKÓRKĄ Z CYTRYNY

Cebulę i czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na tej samej patelni. Zalewamy bulionem lub wodą. Dodajemy musztardę, miód i majeranek. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy masło, kiedy się rozpuści, gotowym sosem polewamy golonkę. Doprawiamy skórką otartą z całej cytryny.

3

PIECZEMY GOLONKĘ

Przykrywamy naczynie i pieczemy golonkę przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i przypiekamy golonkę. Upieczoną golonkę skrapiamy sokiem z połowy cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1672 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

418 kcal

🥑

Tłuszcz

26,1 g

🌾

Węglowodany

18,4 g

🥬

Błonnik

27,4 g

💪

Białko

27,4 g

Podobne przepisy

Golonka indyka w sosie musztardowym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl