Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY I GRILLUJEMY STEKI
Mięso odciskamy delikatnie na ręczniku papierowym. Skrapiamy oliwą, którą następnie delikatnie wcieramy w steki.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Ogórek ze skórką kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. W ten sam sposób kroimy cukinię. Warzywa ścinamy tylko do gniazd nasiennych. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Dymki drobno siekamy i łączymy w misce z pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz posiekaną papryczką chili. Dodajemy drobno posiekany czosnek i czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę.
PODAJEMY STEKI Z SAŁATKĄ I SALSĄ
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, układamy na desce. Podajemy z sałatką. Na kawałki mięsa i sałatkę wykładamy salsę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1316 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
658 kcal
Tłuszcz
36,6 g
Węglowodany
43,8 g
Błonnik
43,1 g
Białko
43,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Drożdżowe zajączki
Drożdżowe zajączki z nutą wanilii i szafranu osłodzą każde świąteczne biesiadowanie przy wspólnym stole!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gnocchi z burakiem
Kluseczki w włoskim stylu – kuzynki polskich kopytek – dzięki przepisowi Kingi rumienią się od buraka! Spróbuj, jak smakuje buraczane gnocchi z dodatkiem rukoli i orzeszków pinii!

Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
Wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje! Pyszny krem z dodatkiem skórki cytryny i wanilii, przekładany biszkoptami nasączonymi ponczem rumowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje ten naprawdę bogaty deser!

Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mozzarella sticks - mozarella panierowana
Z zewnątrz: chrupiąca panierka, w środku: rozpływający się w ustach ser. Tak przygotowana mozzarella, podana z sosem z suszonych pomidorów, będzie idealną sylwestrową przekąską!

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.

Paszteciki z wędzonego pstrąga
Bardzo eleganckie przekąski na sylwestrowy stół przygotowane z prostych składników. Niech paszteciki z aksamitnym musem z pstrąga trafią do Waszego imprezowego menu dzięki przepisowi Karola!