createyourhealth.pl

Letnia sałatka szparagowa • przepis • składniki • przygotowanie

Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!

Letnia sałatka szparagowa

Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
cukier - 1,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
świeży koperek - 12,5 g
olej słonecznikowy - 4 łyżki
pomidorki koktajlowe - 250 g
sól - 1 szczypta
szparagi białe - 300 g
bagietka - 4 szt.
szparagi zielone - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.
SZPARAGI MYJEMY.
2.BIAŁE SZPARAGI OBIERAMY:
całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy.
3.BIAŁE SZPARAGI GOTUJEMY:
we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru przez 15 minut, zielone dodajemy na ostatnie 8 minut.
4.POMIDORY KOKTAJLOWE MYJEMY:
i kroimy w ćwiartki.
5.KOŃCÓWKI KOPERKU OBRYWAMY,:
drobno siekamy.
6.MIESZAMY Z OLEJEM,:
1 łyżką wody, pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i pozostałym cukrem.
7.BAGIETKI PIECZEMY W:
rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut.
8.SZPARAGI WYJMUJEMY, PRZELEWAMY:
zimną wodą i osączamy.
9.UKŁADAMY NA TALERZU,:
posypujemy ćwiartkami pomidorów, skrapiamy sosem winegret.
10.PODAJEMY Z:
bagietkami.
Letnia sałatka szparagowa

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SZPARAGI MYJEMY.

2

BIAŁE SZPARAGI OBIERAMY

całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy.

3

BIAŁE SZPARAGI GOTUJEMY

we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru przez 15 minut, zielone dodajemy na ostatnie 8 minut.

4

POMIDORY KOKTAJLOWE MYJEMY

i kroimy w ćwiartki.

5

KOŃCÓWKI KOPERKU OBRYWAMY,

drobno siekamy.

6

MIESZAMY Z OLEJEM,

1 łyżką wody, pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i pozostałym cukrem.

7

BAGIETKI PIECZEMY W

rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut.

8

SZPARAGI WYJMUJEMY, PRZELEWAMY

zimną wodą i osączamy.

9

UKŁADAMY NA TALERZU,

posypujemy ćwiartkami pomidorów, skrapiamy sosem winegret.

10

PODAJEMY Z

bagietkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2180,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

545,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15,4 g

🌾

Węglowodany

86,2 g

🥬

Błonnik

17 g

💪

Białko

17 g

Podobne przepisy