Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek • przepis • składniki • przygotowanie
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KURCZAKA
Z kości udek kurczaka ściągamy mięso i skórę, aby pozostały łatwe do chwycenia, czyste kości. Tymianek dość drobno siekamy i mieszamy z pieprzem młotkowanym z kolendrą. Tak przygotowanymi przyprawami oprószamy udka z obu stron i dokładnie je nacieramy.
DOPRAWIAMY I WSTĘPNIE GRILLUJEMY KURCZAKA
Przyprawione udka owijamy plastrami boczku i zabezpieczamy wykałaczką. Następnie udka wkładamy między pręty rusztu, zabezpieczając końcówkę kości kawałkiem folii aluminiowej. Tak przygotowane udka wstępnie grillujemy, ułożone wysoko nad źródłem ciepła, z zamkniętą pokrywą, w temperaturze 160°C przez ok. 10 minut.
GRILLUJEMY KURCZAKA W SOSIE
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Po wstępnym grillowaniu mięso zdejmujemy z rusztu, dokładnie smarujemy sosem i grillujemy przez kolejne 30-40 minut w temperaturę 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2928,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
366 kcal
Tłuszcz
23,6 g
Węglowodany
3,2 g
Błonnik
1 g
Białko
20,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kawowa panna cotta z wiśniami
Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.

Penne z wegetariańskim bolognese
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.

Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
Puszysty omlet z mąki orkiszowej, który podasz z delikatnym serkiem waniliowym i borówkami. Brzmi jak pomysł na idealne śniadanie? Wypróbuj przepis Pawła, by się przekonać!

Torcik z ciasta francuskiego
Lekki torcik z ciasta francuskiego z delikatnym kremem mascarpone i truskawkami to świetny wybór zarówno na letnie desery, jak i wyjątkowe okazje.

Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
Napój migdałowy i płatki owsiane to podstawa pożywnego bowla Darii. Dodaj do niego owoce i orzechy, by zacząć dzień pełnowartościowym posiłkiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!

Noworoczne orzeźwienie
Chrupiąca kruszonka i pianka cytrynowa tworzą pyszne połączenie, które osłodzi każdą zabawę sylwestrową!