Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DUŻĄ ILOŚĆ
lekko osolonej wody zagotowujemy w dużym garnku.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO
temperatury 180°C.
KALAFIOR OCZYSZCZAMY, USUWAMY
zielone liście, dzielimy na możliwie równe różyczki o wielkości ok. 5 CM. MYJEMY I OSĄCZAMY: z wody. CEBULĘ OBIERAMY I: siekamy.
MAKARON WKŁADAMY DO
wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 4 minuty.
NASTĘPNIE DODAJEMY KALAFIOR
i gotujemy przez kolejne 7 minut.
OLEJ PODGRZEWAMY NA
dużej, powlekanej patelni.
MIĘSO SMAŻYMY PRZEZ
3 minuty, cały czas mieszając, aż się przyrumieni.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i oregano.
DODAJEMY CEBULĘ, SMAŻYMY
wszystko razem przez 2 minuty.
DODAJEMY POMIDORY RAZEM
z sosem, dusimy przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
MAKARON I KALAFIOR
odlewamy i dobrze osączamy na sicie.
POŁOWĘ WKŁADAMY DO
żaroodpornej formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem.
SOS DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem i cukrem, przekładamy do formy.
PRZYKRYWAMY POZOSTAŁYM MAKARONEM
i kalafiorem, posypujemy serem.
PIECZEMY W NAGRZANYM
piekarniku przez 30-40 minut na środkowym poziomie na złotożółty kolor.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3139,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
523,3 kcal
Tłuszcz
27,2 g
Węglowodany
39,2 g
Błonnik
33 g
Białko
33 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.

Złoty sernik z kiwi
Szybki i uda się każdemu! Złoty sernik z kiwi zachwyca chrupiącym, korzennym spodem i delikatną masą na bazie mascarpone. Spróbuj, a przepis zostanie z Tobą na dłużej!

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Beza z truskawkami
Wyjątkowa odsłona klasycznej pavlovej w formie wieńca. Ta krucha i jednocześnie rozpływająca się w ustach beza z truskawkami to idealna propozycja na lato i nie tylko. Spróbuj!

Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
Dwuwarstwowe pucharki pełne delikatnego czekoladowego musu i konfitury to idealny deser na imprezę sylwestrową. Przygotujesz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła!

Prosta zupa w stylu azjatyckim
Lubicie proste rozwiązania w kuchni? To mamy coś dla Was! Przepis Kingi na prostą zupę w stylu azjatyckim z gotową pastą curry i mleczkiem kokosowym. Przygotujcie ją sami i przekonajcie się, jakie to pyszne i aromatyczne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
Wegańskie, mini i w dodatku czekoladowe? Tak! To donuty Kingi przygotowane z minimalną ilością tłuszczu i bez białego cukru. Koniecznie spróbuj jeśli chcesz, aby Twoje słodkości były bardziej fit.

Krem z białych szparagów i pora
Białe szparagi, ziemniaki i por łączą się w delikatnym jak chmurka kremie. Ta wiosenna zupa wg przepisu Kingi otwiera sezon na wyjątkowe pyszności!

Gnocchi własnej roboty
Domowe gnocchi to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zobacz, jak przygotować go w niecałe 30 minut, i zaskocz rodzinę pysznymi ziemniaczanymi kluseczkami.